Prøver å finne seg sjæl
I mange år var Rosenborg den mest beundrete klubben i Norge. Trenere og ledere fra de andre fotballklubbene hvalfartet til brakka på Lerkendal for å lære om kulturbygging, ledelse, sportslige suksessfaktorer og samhandling. Nils Arne Eggens «Godfot-teori» ble et begrep som ga gjenklang i mer enn fotballverdenen. Etter mer enn ti år med suksess kom det som måtte komme. Nedturen.
Spørsmålene ble etter hvert mange. Falt trøndernes flaggskip på grunn av et generasjonsskifte? Opplevde klubben en kulturendring? Var det Mr. Rosenborg, Nils Arne Eggens avgang som trener som bidro til de svake resultatene? Mistet klubben og organisasjonen sitt lokale preg? Hvem hadde ansvaret?
Vi tok turen til Brakka på Lerkendal for å høre hva ledelsen mener har skjedd. I tillegg ønsket vi å få høre hvilke grep ledelsen av Norges største fotballklubb tar for igjen å kunne innta rollen på toppen av fotballtronen.
Vekst og oppmerksomhet
Rosenborg er Norges desidert mest omtalte fotballklubb. I et nyhetssøk på søketjenesten Sesam får vi opp 72.195 treff på «RBK». Det er nesten dobbelt så mange som konkurrenten Vålerenga. Daglig er det 12-15 artikler om klubben i trykte medier, og årlig lages det mellom 600 og 900 nasjonale tv-innslag. Klubben har vokst seg til en gigant i norsk målestokk.
På Lerkendal møter vi daglig leder Nils Skutle, leder for organisasjonsutvikling Trond Alstad og leder av medieavdelingen, Nils Heldal. Ingen av dem bruker direktørtitlene lenger. Nå er de «bare» ledere. Dette var et bevisst valg. Direktørtitlene skapte avstand. Ledertitlene signaliserer ansvar.
- Vi har vært igjennom en enorm utvikling siden jeg begynte her for 15 år siden, sier Skutle. Han peker på at de da bare var seks-sju ansatte. Nå er de 60. Hverdagen har forandret seg med veksten.
- Tidligere kunne jeg slå av en prat med alle ansatte hver dag. Nå er dette umulig. Den hverdagslige kontakten og den operative ledelsen blir i dag overlatt til mellomledere.
Arbeidsundersøkelser og oppfølging av arbeidsmiljøtiltak er andre initiativ som ledelsen må gjennomføre for å ha muligheten til å ta temperaturen på organisasjonen. Skutle presiserer at selv om organisasjonen har vokst betydelig, har verdigrunnlaget bestått. «Godfoten» er fortsatt rådende på Lerkendal. Men den må trenes. Og videreutvikles.
Journalist Kjetil Kroksæter i Adresseavisen mener at «Godfoten» er kappet av. I artikkelen «Klubben som tok skade på sin sjel» mener han at klubben og organisasjonen nå heller er preget av turbulens, interne krangler og utfrysning av medarbeidere. Adresseavisen er Rosenborgs sponsor, og med bakgrunn i avisens dekning av Rosenborg, har klubben valgt å ta en rekke grep i forhold til mediene.