Personlighet påvirker sykefravær

Publisert: 20. juni 2007 kl 10.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
En undersøkelse fra Erasmus University i Nederland viser at personligheten har stor betydning for sykefravær, skriver det svenske nettstedet HR Society.

De nederlandske forskerne har tatt utgangspunkt i femfaktormodellen - the big five - som er en av de mest brukte og anerkjente modellene for forskning på personlighet. I tillegg har de brukt et nyere konsept som lyder navnet «Core self evaluations». Utover dette har de studert forhold som arbeidsbyrde, variasjon, selvstendighet, relasjoner, innflytelse og arbeidsglede.

Funnene de har gjort viser som ventet at trekk ved jobben påvirker fraværet. Det være seg følelsesmessige krav, innflytelse, arbeidsglede, behov for å hente seg inn og uro. Da forsker Alec Serlie presenterte resultatene på EAWOP-konferansen, understreket han imidlertid at den mest interessante oppdagelsen handlet om personlighet: Forskerne fant nemlig ut at det var en sammenheng mellom de ansattes personlighet og hvor ofte og lenge de var fraværende fra jobben.

Det som hadde størst betydning var det forskerne kaller «agreeableness», som blant annet innebærer at man er høflig, fleksibel, tillitsfull, godhjerte og tolerant. Folk som er vennlige, altruistiske og fokuserer på andre er sjeldnere syke enn andre. Og blir de syke, er sykefraværsperioden kortere enn hos andre.

Andre personlighetstrekk som påvirket fraværet var hvor stabil eller nevrotisk personen var, åpenhet, samt graden av selvtillit.

Budskapet er ifølge HR Society: Ikke se deg blind på arbeidets innretning når du skal håndtere sykefravær. Fokuser også på individene. Hver og en må møtes på en måte som passer akkurat ham eller henne.

Saken fortsetter under annonsen