blindern_foto__.jpg

Omkamp for å få jobben tilbake

Publisert: 18. januar 2011 kl 09.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

For to år siden ble professor i middelalderhistorie, Arnved Nedkvitne, sparket fra stillingen sin ved Universitetet i Oslo. Bakgrunnen var flere e-poster professoren hadde sendt ut, med personkarakteristikker av både kolleger og sjefer, som universitetsledelsen anså som grovt krenkende. Da saken gikk til retten, fikk Universitetet fullt medhold i tingretten. I dag starter runde to i Borgarting lagmannsrett.

– At jeg kaller medlemmer av hovedfagskommisjonen for inkompetente, eller mener at en instituttleder mangler de personlige egenskaper som skal til for å lede – det må de tåle, sier professor Arnved Nedkvitne til Dagens Næringsliv.

Han mener uttalelsene han har kommet med må aksepteres som en del av den akademiske debatten.

I tillegg til å spre negative karakteristikker av andre ansatte ved universitetet, skal Nedkvitne ha nektet å stille opp på en rekke møter som ledelsen innkalte til for å prøve å løse problemene, skriver DN.

Nedkvitnes advokat, Vidar Strømme fra advokatfirmaet Schjødt, mener imidlertid at saken ikke er noen tradisjonell arbeidsrettsak. Han vil trekke inn Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10 i ankesaken mot universitetet. Dessuten bør den akademiske frihet tilsi at det er spesielt stor takhøyde for ytringer ved universitetetene, mener Strømme.

Saken fortsetter under annonsen