hallgeir_langel.jpg
Det trengs reorganisering av alle departementene, mener SVs Hallgeir Langeland.

Offentlig målstyring får rødgrønn kritikk

Publisert: 8. april 2013 kl 10.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Klasskampen skriver mandag at målstyringen i offentlig sektor er blitt et hinder for gode avgjørelser og bedre tjenester. Nå trengs det nye prinsipper, mener partiene i den rødgrønne regjeringskoalisjonen.

Etter 22. juli-terroren har søkelyset blitt satt på en stadig mer detaljert og kvantitativ mål- og resultatstyring i offentlig sektor. Politiet og helsevesenet er blant de viktigste eksemplene.

I tillegg til Kontroll- og konstitusjonskomiteen stiller nå også stortingsflertallet seg bak kritikken. Det påpekes at dagens målstyring har ført til et omfattende og kostbart tilsynsapparat som gir en "nullfeil-kultur", der ingen tør gjøre noe som ikke er klart definert som kvantitative mål.

Avisen skriver at SV er blant de mest kritiske. Hallgeir Langeland karakteriserer kontrollkomiteens innstilling som et gjennombrudd:

– Det har kostet en del å få særlig Arbeiderpartiet med på en så klar kritikk. Det er ikke så rart, for dette retter seg mot styringsprinsipper fra 1990-tallet som Arbeiderpartiet gikk i spissen for å innføre, sier han til Klassekampen.

Langeland mener at Statsministerens kontor (SMK) på grunnlag kontrollkommisjonens innstilling må gå inn å sørge for reorganisering i alle departementene. Dette bør skje i samarbeid med de ansatte, som må være med for en mer kvalitativ, og mindre detaljert målstyring.

– Det trengs en gjennomgripende prosess i departementer og offentlige etater, for å få mer ut av ressursene, sier han til avisen.

Saken fortsetter under annonsen