1331_brettet_va.jpg

Norske filosofer: – Norsk politikk er navlebeskuende

Publisert: 23. august 2013 kl 00.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Fpormueskatt, privatisering, fedrekvoter, lærerutdanning og statsministerkandidatenes lederegenskaper. Det er valgkamp i Norge, men hva med de store spørsmålene? De som handler om hva Norge er og hvor vi går - etisk moralsk og ideologisk?

Ukeavisen Ledelse spurte seks av landets ledende filosofer om hvordan de vurderer norsk politikk og valgkamp. Svaret er at mye er bra med Norge og norske politikere – men vi mangler evnen til å heve blikket og til å se fremover i tid og utover vår egen rosehage.

– Det nesten totale fraværet i utenrikspolitiske spørsmål i dette valget er bemerkelsesverdig. Dernest er politikken for kortsiktig, og tar for lite hensyn til fremtidige generasjoner. Én side av dette er selvsagt muiljø, men knapt noen ønsker å ta opp et vel så stort problem, nemlig at den norske velferdsstaten ikke er bærekraftig på sikt. Oljefondet vil i liten utstrekning bidra til å løse problemet. Vi har et handlingsrom i dag, men ingen partier ønsker å støte noen av dagens velgere fra seg ved å foreta innstramminger som vil komme fremtidige generasjoner til gode, hevder Lars Fredrik Svendsen, professor i filosofi ved Universitetet i Bergen.

Også de andre filosofene peker på at valgkampen er skremmende fri for utenrikspolitikk og temaer som handler om Norges plass i verden. Flere er inne på at norske politikere – og kanskje dermed også velgere? – er svært lite opptatte av å debattere fremtiden.

For å lese hele saken kan du registrere deg som bruker av e-avisen. Alle nye lesere kan lese uforpliktende i 5 dager. Vil man tegne et abonnement etter det er prisen 1500,- eks mva eller 200,- eks mva om man allerede er abonnent på papiravisen.

Saken fortsetter under annonsen