103969_0720b14_.jpg

Norske arbeidstakere de mest lojale i Europa

Publisert: 25. mai 2007 kl 10.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Dette fremgår av European Employee Index (EEI), en undersøkelse utført i 20 land av det danske rådgivningsselskapet Ennova. Det er utført 5000 intervjuer i Norge, hvor undersøkelsen har vært laget hvert år siden 2001.

Det er ifølge EEI bare Danmark som scorer høyere på arbeidsglede enn hva norske arbeidstakere gjør. EEI har også målt lojalitet til arbeidsgiver, og der scorer nordmenn aller høyest i Europa.

- Vi er en del av en nordisk tradisjon med samarbeidsrelasjoner på arbeidsplassene som er helt unike i internasjonal sammenheng. Det sier Even Bolstad, leder for HR Norge, som i forbindelse med denne undersøkelsen er Ennovas norske samarbeidspartner.

Trivsel betyr ikke alt

- De fem nordiske landene ligger alle innenfor topp ti på alt som er av undersøkelser som har med både livskvalitet og konkurranseevne å gjøre. Vi synes vi har det bra både privat og på jobben, samtidig som vi er produktive. Den nordiske klyngen består av land med høyt utdanningsnivå, lite lønnsspredning, små avstander til makten og sterke tanker om likhet. Nordiske sjefer leder i stor grad gjennom tillit og holdninger, og ikke gjennom tillærte teknikker eller ved å være autoritære. Det er de myke verdiene som skaper de harde pengene. Det strider mot all økonomisk teori, og er en lederstil andre land ikke får til å fungere. Jeg treffer tyskere og engelskmenn som rister på hodet og ikke skjønner at det går an i det hele tatt, sier Bolstad.

Det er kombinasjonen av trivsel, motivasjon og yteevne som er spesiell i Norden, påpeker han. Det er nemlig ikke slik at alle som trives på jobben, gjør en god jobb.

Dette er kun et utdrag av artikkelen som var trykket i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nummer 20. For å kjøpe denne utgaven, gå til www.buyandread.com

Saken fortsetter under annonsen