Misfornøyde med rådmannen
Overordnet ledelse vil i praksis bety rådmannen eller vedkommendes fagsjef/etatsjef hvis det er snakk om de store kommunene. Når det gjelder dette at mange er misfornøyde med nettopp toppsjefen, så sier fagsjef Trude Andresen i KS sier til Aftenposten at de tolker dette først og fremst som et uttrykk for at rådmannen, eller i noen tilfeller etatssjefen, er lite synlig og holder stor avstand til den enkelte medarbeider. Dette betyr trolig lite for hvordan den enkelte har det til daglig på jobben, mener Andresen. Dette handler mest om å bli sett - og kanskje om å føle stolthet over egen arbeidsplass.
Når mange svarer at de er fornøyd med nærmeste leder, så mener KS at dette trolig viser at mange kommuneansatte får ansvar og tillit fra sine overordnede og har stor grad av frihet til å organisere jobben slik de ønsker.
Undersøkelsen viser for øvrig at tre av fire ansatte er fornøyde med arbeidsforholdene. De største trivselsfaktorene er samarbeidet med kollegene, stolthet over egen arbeidsplass og innholdet i arbeidsoppgavene. Mange er imidlertid mindre fornøyd med lønn og arbeidstidsordninger.