104411_2_2701_0.jpg

Lederes menneskesyn påvirket kvalitet

Publisert: 11. juni 2007 kl 10.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

En licentiatavhandling ved Mittuniversitetet i Sverige belyser hvordan lederens menneskesyn, oppførsel og arbeidsmåte påvirker helse og kvalitet. Doktorand Johan Larsson har gjennomført to studier. En i åtte organisasjoner i Jämtland og en i tre svenske organisasjoner som alle har fått utmerkelsen «Sveriges beste arbeidsplass».

Studiene viser ifølge ledarna.se at ledere som tror at medarbeidere avskyr og unngår arbeid, er late og må styres og kontrolleres, får dårligere resultater når medarbeiderne vurderer organisasjonens kvalitetsaspekter. Det samme gjelder når medarbeiderne vurderer dimensjoner ved ledelse som relasjoner, forandrings- og oppgaveorientering.

Den lederprofilen som kommer best ut når det gjelder kvalitet og helse i denne studien, er lederen som tror at medarbeiderne under de riktige forutsetningene vil arbeide og søke ansvar. Dette er ledere som tror på andre arbeidsmåter enn kontroll og trusler for å oppfylle organisasjonens mål.

Et humanistisk menneskesyn kan ifølge studiene altså knyttes opp mot gode resultater hva angår kvalitet og ledelse. Til en viss grad påvirker det også medarbeidernes helse, skriver ledarna.se.

Saken fortsetter under annonsen