Kvinner mer utsatt?

Publisert: 29. november 2007 kl 09.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
Er det slik at menn har større slingringsmonn i lederskapet sitt enn kvinner? Det er mobbesaken mellom tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen, samt nyheten om at Enovas direktør Eli Arnstad valgte å gå av etter mer eller mindre anonyme beskyldninger om mobbing, som får direktør ved Norsk filminstitutt, Vigdis Lian, til å stille seg spørsmålet.

Valla-Yssen saken har vært en føljetong i mediene i månedsvis. Nå har styret i Enova blitt presentert for beskyldninger om mobbing fra en arbeidsmiljøundersøkelse, og på bakgrunn av dette valgte Eli Arnstad denne uken å fratre fra stillingen som administrerende direktør.

Lian sier til Dagens Næringsliv at det er grunn til å spørre seg om varslere ikke tør å utsette sine mannlige ledere for samme gapestokk som kvinner. Er det slik at menn kan være såkalt frittalende og røffe, og slippe unna med det? Mens kvinner helst må trekke inn pusekattklørne sine, ellers får de på pelsen?

Hva som faktisk har skjedd i disse to mobbesakene, er det vanskelig for utenforstående å vite, men Vigdis Lian er ikke den eneste som lurer på om kvinnelige sjefer er mer utsatt enn menn. Lederutvikler og bedriftsrådgiver Elin Ørjasæter var en av Gerd-Liv Vallas rådgivere da det stormet som verst. I et intervju i NRK uttalte hun at den måten psykologi, lederstil og jus ble sauset sammen på i denne saken, var helt spesiell.

- Det tror jeg aldri hadde rammet en mannlig leder, sa Ørjasæter.

Denne uken sier bedriftsrådgiveren til Nationen at det er helt tydelig at kvinner blir fortere anklaget for mobbing enn menn. Hun mener også at det er langt vanskeligere for kvinnelige ledere å forsvare seg mot slike anklager, på grunn av tradisjonelle kjønnsrollemønstre.

- Både feminister og tradisjonelle menn forventer at kvinnelige ledere er mykere og mer relasjonsorienterte.

Saken fortsetter under annonsen

Hun mener det stilles ekstreme krav til kvinnelige ledere: I tillegg til at de skal være myke og varme, er jo kravet at de skal fylle lederrollen helt.
- Når flere kvinner nå kommer i lederroller, er de like tøffe og usympatiske som mannlige ledere. Men dette fremstår styggere i våre øyne, fordi vi forventer noe annet av kvinner.

Tidligere barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem kjenner ikke Enova-saken fra andre hold enn mediene, men sier til Dagsavisen at hun ble svært overrasket da Eli Arnstad valgte å trekke seg. Bekkemellem etterlyser nå en overordnet debatt om kvinner i toppstillinger.

- Vi må kunne stille spørsmål ved om det er lettere å kvitte seg med kvinnelige sjefer, sier hun.

Direktør Vigdis Lian tror ikke at noen tror at det ikke finnes bøllete sjefer av begge kjønn, og håper at det kjølvannet av Valla-saken og Arnstad-saken vil ramle flere skjeletter ut av skapene.

- Hvis det derimot ikke skjer, har ikke disse sakene betydd noe som helst, sier Lian til Dagens Næringsliv.