KrF satser bredt med lagspillere i ledelsen
Forrige valg var tidenes dårligste for Kristelig Folkeparti (KrF). Med 5,5 prosent av stemmene ved stortingsvalget 2009 burde det være muligheter for å gjøre det bedre ved høstens lokalvalg. Før det skal partiets vei stakes ut og ny ledelse på plass i begynnelsen av april.
– KrF skal stå samlet og kjempe for fleksibilitet, variasjon og mangfold. Vi må ha noen klare saker som må favne og engasjere nasjonalt og lokalt. Hvilke saker dette blir vil partiet i fellesskap komme fram til på årets landsmøte, sier varaordfører i Stavanger Bjørg Tysdal Moe til NTB.
Hun er innstilt til vervet som andre nestleder i KrF etter Inger Lise Hansen. Sammen med Tysdal Moe har valgkomiteen foreslått Knut Arild Hareide som leder og Dagrun Eriksen som første nestleder.
Passer inn
Ifølge Stavanger Aftenblad var ikke Tysdal Moe den av kandidatene som fikk størst støtte blant fylkeslagene, men skal ha blitt innstilt fordi hun passet inn i ledelsen og var den en samlet komité stilte seg bak.
– Jeg ble innstilt som andre nestleder fordi jeg har bred politisk erfaring. Dessuten har jeg sittet i hovedstyret i KS i snart tolv år. Det betyr at jeg har jobbet aktivt lokalt samtidig som jeg har jobbet med nasjonale saker via KS, sier Tysdal Moe.
Hun er i sitt rette element når hun får jobbe fram løsninger sammen med andre.
– Når jeg gjennom årene er blitt testet for å finne ut hva som er min styrke er det ofte samarbeids- og diplomatiske evner som kommer fram.
Ikke kamp
Tysdal Moe stiller seg bak partiprogrammet og mener veien videre skal meisles ut fra dette. Hun har absolutt egne meninger, men holder dem for seg selv inntil videre.
– Jeg vil ikke ha det slik at jeg presenterer mitt syn og så blir det slik at alle deretter er for eller mot Bjørg. Jeg foretrekker å høre hva andre mener før jeg lufter mine meninger, sier hun.
Politikken har lært henne at man kommer langt med lytting og samarbeid, også på tvers av partigrensene:
– Min erfaring fra lokalpolitikken er at Høyre og sentrum jobber politisk bra sammen. I Stavanger har vi hatt teknisk samarbeid både med Ap og Frp, som for meg har fungert bra gjennom dialog.
Hun tror det er for tidlig å si hva som vil fungere nasjonalt for KrF.
– Den debatten må vi også ta på landsmøtet. Jeg har mine tanker. Men samtidig er det ikke rett å låse synspunkter på forhånd.
Samhandling
Om hun ikke skulle bli valgt tar hun det ikke som et nederlag. Tysdal Moe liker å vinne, men får ikke noe kick av å slå andre.
– Jeg går for vinn-vinn situasjoner, løsninger som kommer alle parter til gode. Løsningene må finnes i balansen mellom realpolitikk og det ideologiske. Jeg vil være med på å sette høye mål i KrF nasjonalt, men også sikre verktøy og midler lokalt slik at vi kan holde løftene. 70 prosent av ordførerne i Norge sier at de syns deres største utfordring er at det loves for mye på sentralt nivå som de ikke klarer å gjennomføre lokalt.
Hun ser det som uproblematisk å være varaordfører i Stavanger og samtidig sitte i sentral partiledelse:
– Blir jeg andre nestleder vil jeg tenke både lokalt for regionen og nasjonalt. Skal du komme noen vei må du klare å ha to tanker i hodet samtidig, sier Tysdal Moe. (©NTB)