Krangle mer - på jobben
Stadig flere undersøkelser viser at vi trenger uenighet på kontoret for å fremme kreativiteten, skriver svenske Chef. Men det er ikke dermed sagt at alle konflikter er positive.
- Vi må skille mellom konflikter og uenighet. Konflikter er aldri fruktbare, det kan derimot uenighet være, sier Carin Eriksson Lindvall, dosent i bedriftsøkonomi ved Uppsala universitet og administrerende direktør for IPF.
- Blir man utfordret i sin oppfatning så blir man tvunget til å tenke nytt. I denne produktive uenigheten øker adrenalinet og da også kreativiteten, sier hun.
Lindvall henviser til studier som viser at dynamikken og effektiviteten - som er en forutsetning for at mennesker blir kreative - forsvinner når man ikke tillater uenighet i en organisasjon. Når vi tør å uttale oss og stå for det vi mener og tenker, begynner andre også å si sin mening, og så begynner ballen å rulle.
Nordmenn er forsiktige, og synes det er ubehagelig når mennesker ryker sammen fordi de har forskjellige meninger. Vi tror at uenighet nødvendigvis må lede til konflikt. Men et team der alle er skjønt enige, er ikke nødvendigvis sjefens drøm.
- Ideen om at alle skal dra i samme retning føder ingen større kreativitet, sier etnologiprofessor Karl-Olov Arnstberg.
- Mennesker blir aktive og idérike i et arbeidsklima som er tiltalende og som gir en stor følelse av frihet. Det er toleransen for ulik tenkning som får fantasien og kreativiteten til å blomstre, sier han.
Undersøksler viser at organisasjoner som tåler mye uenighet blir mer dynamiske og effektive. Vel å merke på betingelse av at klimaet er positivt og oppmuntrende. Hvis kynismer og sarkasmer får florere, øker sjansen for spenninger og låsning.
Likevel er stillheten og den overveldende enigheten kreativitetens fiende nummer en.
At alle skal kunne si hva de mener er imidlertid ikke det samme som at alle skal være med å bestemme. Alle kan ikke få viljen sin.
- Klart hemmende for effektiviteten. Sjefen må få mulighet til å ta sitt sjefsansvar og ta beslutninger. Det blir vanskeligere dersom ambisjonen er at alle skal være enige, sier Lindvall.
På den andre siden kan det bli pinlig med mennesker som alltid skal agitere og synse om stort og smått. En amerikansk studie kan gi svaret på hvor grensen skal trekkes. Den konkluderer med at det er medarbeidere som har en balanse mellom å våge å si hva de mener og å være lydhøre for hva andre sier, presterer best. Det handler om å gi og ta.