138259421_0725b.jpg
Konge eller klovn: - Når men­nesker møtes, tvinger det seg fram visse kollektive fantasier om personlighets­typer, sier psykologi­professor Paul Moxnes.

Konge eller klovn?

Publisert: 29. juni 2007 kl 17.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Han er professor i psykologi ved Handelshøyskolen BI og har nettopp gitt ut boken «Fasett-mennesket».

Helsefare

- Det er narsissisten som er konge - i egne øyne i hvert fall - men hvem er klovn?

- Det er masochisten. Taperen. Den selvutslettende lederen. Om vi kategoriserer hva slags opplevelse vi har av ledere, så viser det seg at vi ender opp med 12-14 typer. Som kategorier oppstår de når mennesker møtes. Da tvinger det seg fram vise kollektive fantasier om personlighetstyper. Noen oppleves positivt, noen negativt. Vi finner de igjen i eventyrene - som konger og klovner, prinsesser og hekser, og så videre. De er helsefarlige som ledere. Det er det liten tvil om, sier Moxnes.

Personlighet

- Det er ikke tilfeldig at forskningen på personlighetsavvik ofte ender opp med 13 helsefarlige ledertyper?

- Nei, det er neppe tilfeldig at det nettopp er ledertypene i oversikten som klinikerne er enige om finnes. Vi skal ikke gå inn på de mange, ulike opphav til disse lederstilene, og de ulike modeller som benyttes, men det er to forhold som er viktige i forhold til lederpersonlighet og lederstil: De trekk lederen selv har med seg, for eksempel fra barndommen, og hvordan vi opplever denne lederen - gjerne basert på autoritetsfigurer og viktige personer fra vår egen barndom, fortsetter han.

Saken fortsetter under annonsen

Konsekvens

- Det betyr at selv om vi opplever sjefen som paranoid, så betyr ikke det at sjefen alltid er det - eller er paranoid i det hele tatt. Lederstilen kan vekke til live gamle - og kanskje irrasjonelle - minner hos oss. Vi vet at ekstreme lederegenskaper også kan utvikles i bestemte organisasjonskulturer, som i pressede situasjoner, med ekstreme tiltak og tilhørende atferd. Motsatt: Ledere med personlighetsforstyrring kan skape organisasjonsstrukturer som er en direkte konsekvens av deres personlighetstype. Men om det er iboende egenskaper hos lederen, eller tillagt av omgivelsene, blir konsekvensene for medarbeiderne og virksomheten stort sett den samme, påpeker Moxnes.