Kjeder seg syke
- Man kan ikke sammenligne utbrenthet og «boreout». Men fenomenene er ofte to sider av samme problem. I en og samme arbeidsgruppe kan det finnes personer som er utbrente på grunn av for stor arbeidsbelastning, mens andre ikke har nok å gjøre. Mange sjefer er dårlige arbeidsledere. Jobben deres er egentlig å sette andre personer i jobb, men de har vanskelig for å delegere og ha tillit til sine underordnede. Bedrifter bør legge mye mer energi i sine styringsformer. En sjef må ha en god dialog med de ansatte for å kunne merke det når noen har det dårlig, sier Philippe Rothlin til den svenske nettavisen realtid.se
Folk som lider av boreout gjør gjerne kjapt unna arbeidsoppgavene sine, og bruker deretter mye av dagen på å surfe på Internett, løse sudoku eller skrive private e-brev. De tar også lange pauser. For å gi inntrykk av at de har mye å gjøre hamrer de imidlertid innimellom i vei på tastaturet, noterer ned «viktige» ting og brer om seg med ringpermer.
Noen stenger jobben ute når de kommer hjem og er engasjerte på fritiden. Enkelte blir imidlertid trøtte, energiløse og deprimerte av å ha for lite å gjøre på jobb. Man risikerer også å miste selvtilliten av den slags, og mange er redde for at bedriften skal oppdage at de er overtallige.
Professor i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI, Astrid Richardsen, sier til Aftenposten at kjedsomhet og mangel på utfordringer kan være en like stor stressfaktor for en arbeidstager som overarbeid og høyt arbeidspress. Hvor utbredt denne formen for utbrenthet er, vet forskerne imidlertid lite om. Dette er et område det er forsket lite på, antagelig fordi det er mest vanlig at folk har for mye å gjøre enn at de er understimulerte.