138326856_0820b.jpg

Iskremdirektøren

Publisert: 22. mai 2008 kl 15.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

-Jeg må rydde her, konstaterer han, vel vitende om at det ikke blir tid før september.

Dokumentene ruver i tårn langs den ytterste skrivebordskanten. De mest presserende ligger i vifteform på skriveunderlaget med penn på. Vårsola og varmen har vekket iskremhungeren i folket, racet er i gang.

- Sånn er det - stille på vinteren og bånn speed fra våren. Med en gang sola begynner å skinne er det hyling og skriking. Vi må ut med sommerdiskene, fylle dem opp, få ut nyhetene, da er det moro. Positive produkter. Det skaper mye entusiasme. Det er moro med solskinn!

Fra påske er det bånn gass i produksjonen hvis værgudene er på Hennig-Olsens side. Nøkkelmedarbeiderne får rundt 17 000 kroner i bonus hvis de skipper ferie mellom 1. mai og 1. september. De som vil og duger til å jobbe som salgssjåfører, men mangler lappen, får den på bedriftens regning, hvis de binder seg til Hennig-Olsens stab for en viss tid. Ferieordningen ble innført på 60-tallet, og blir viktigere og viktigere i et meget stramt arbeidsmarked.

- Folk er veldig positive til dette. Hvert år er det 40 - 50 stykker som velger å jobbe om sommeren, mange reiser i januar i stedet.

Fant ut av lederrollen selv

En går lukt i sommerrus av duftene på fabrikkområdet. Jordbær- og vaniljeskyer strømmer fra luftsjaktene og blander seg med havbrisen fra ­Kristiansandsfjorden nedenfor. Her vokste Paal opp. I dag er han tredje generasjon Hennig-Olsen som driver fabrikken, sammen med broren Espen. I 1980 begynte han å jobbe på fabrikken, de siste ti årene har han vært administrerende direktør. Før det hadde han mange år som fabrikksjef.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg har ikke lært det å være administrerende direktør. Det å være leder var noe jeg måtte finne ut av på egen hånd, og det gjør vel de fleste. Livets skole er nok den beste og mest effektive. Man gjør noen feil og finner ut hva som er lurt, og da er det viktig å ikke gjøre de samme feilene om igjen. En erfaring som stadig bekreftes er at rekruttering er meget viktig og meget vanskelig. Det er kjempeviktig å ha gode folk rundt seg på alle nivåer i organisasjonen med variert kompetanse og bakgrunn. Det er jo menneskene og samspillet mellom dem som utgjør forskjellen mellom ulike organisasjoner.

Samtidig kan det se dystert ut for fabrikkens nærmeste fremtid.

- Det går nedenom og hjem når en kommer til tredje generasjon.

- Sier du det? Økonomisk rett i vasken?

- Jaa, inhalerer han. - Da blir man solgt eller går konkurs. Rent statistisk og teoretisk.

Men så reserverer han seg for skjebnen:

- Industrielt er vi bare andre generasjon. Det var min bestefar som døde rett etter krigen, som startet dette i 1924 etter at han hadde lært hemmelighetene i USA. Dit dro han i 1919 med Amerikabåten sammen med mange andre sørlendinger. Under krigen lå imidlertid produksjonen nede - det er poenget. Deretter tok bestemor tak i det før min far gründet det på nytt.

Saken fortsetter under annonsen

Når og hvis noen av arvingene skulle ønske å gå inn i virksomheten, kan de velge å tolke historien slik at de er fjerde generasjons Hennig-Olsen. Statistikk er variabelavhengig.

- De må finne ut av hva de vil sjøl. Uansett er det lurt om de jobber med andre ting en stund før de begynner her. Det er vanskelig å komme seg ut av en familiebedrift når en først har begynt. Men en av podene har nå prøvd seg på Dalum meieriskole i Danmark, så vi får se hva fremtiden bringer.