Innrømmer eliteinntrykket

Publisert: 10. mai 2007 kl 10.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
- Det kan se sånn ut utenfra, men vi har hatt en åpen prosess fram til tilsettingen, og vi har hatt flere kandidater til intervju. Det har ikke kommet innsigelser verken innad i organisasjonen eller fra samarbeidspartnere, sier Stuland til Klassekampen. (Se egen sak om kritikk av Egeland-tilsettingen.)

At Egeland har sittet på flere sider av bordet før, mener styreleden gjør at Egeland bidrar med verdfull erfaring og kontakter. Samtidig medgir han at man må være «oppmerksomme» på faren for å ha en slik direktør, sier han.

John Jones i Networkers SouthNorth mener Tvedts kritikk er viktig:

- Det er norsk tradisjon å sirkulere mellom offentlige stillinger og forskning, så utnevnelsen av Egeland til NUPI-sjef er langt fra overraskende. Det gjør ikke kritikken fra Tvedt mindre viktig, sier han til avisen og tilføyer:

- Det er vanlig at folk går inn og ut av stillinger og sier de har «skiftet hatt» og dermed lojalitet.

Sosialantropolog Knut Nustad har forsket på norsk bistandshistorie, og mener den norske bistandstradisjonen ikke kommer til å overleve lenge. Den handler vel så mye om at vi nordmenn skal føle oss som en humanitær stormakt og få et godt omdømme, som å hjelpe folk i nød:

- Vi får god samvittighet og later som vi løser problemet. Men bistanden har alltid vært apolitisk, den handler aldri om å ta et oppgjør med vår egen maktposisjon, sier han til Klassekampen.

Saken fortsetter under annonsen