138317261_6_270.jpg

Hvorfor sier de opp?

Publisert: 3. april 2008 kl 10.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
Deloittes HR-undersøkelse fra Danmark avslører at 44 prosent av de 564 personalansvarlige som deltok sjelden eller aldri har samtaler med medarbeidere som har sagt opp. 35 prosent dokumenterer aldri årsaken til at medarbeideren foretrekker en annen arbeidsplass. Undersøkelsen inneholder ikke tall fra Norge, men problemstillingen er like aktuell i norske bedrifter.

Ved å droppe systematiske avslutningssamtaler gjør arbeidsgiverne seg selv en bjørnetjeneste.

- Gjennom å lytte til de avtroppende medarbeiderne, kan virksomhetene skaffe seg kunnskap som kan brukes til å holde på medarbeidere i fremtiden. Det er viktig i en tid med mangel på arbeidskraft, sier Martin Søegaard, partner i Deloittes Human Capital-gruppe i Danmark, til Jyllandsposten.

Når arbeidsgiverne ikke gjennomfører slutt-samtaler, handler det enten om at de ikke har organisasjon til å gjøre det, eller at de ikke har satt det i system, tror Søegaard. En slik praksis kan imidlertid bli dyr i lengden. Mister man en dyktig, erfaren medarbeider, koster det ifølge Deloitte fra 60 til 150 prosent av en årslønn å få besatt stillingen igjen. Skal man erstatte en medarbeider med en årslønn på 400 000 danske kroner, koster det dermed minst 240 000 kroner. Kostnadene dekker blant annet annonser, jobbsamtaler og opplæring.

Saken fortsetter under annonsen