dagfinn_h__ybr_.jpg

Høybråten tar avskjed med selvkritikk

Publisert: 27. april 2011 kl 08.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Dagfinn Høybråten er nå inne i sin siste uke som partileder. Under landsmøtet i Trondheim til helgen overtar etter all sannsynlighet Knut Arild Hareide ledertrøya i et parti som bare har rast i oppslutning det siste tiåret. Under en pressekonferanse tirsdag gikk Høybråten langt i å innrømme at han ikke har lykkes med å gjenreise partiet.

– Det er et faktum at vi ikke sitter i regjering, og at vi ikke har gjort gode stortingsvalg i denne perioden. Det er nå en gang slik at denne perioden ble brattere enn partiet og jeg hadde sett for oss, sier Høybråten.

Han mener samtidig at KrF i den samme perioden har hatt større gjennomslag enn partiets størrelse skulle tilsi, og pekte blant annet på forlikene om statskirke, private skoler, klimapolitikk og pensjonsreformen.

Påtroppende partileder Knut Arild Hareide sier han ikke har tro på at partiet vil få bedre oppslutning med det aller første. Partiet ligger nå og vaker litt over 5 prosent, og Hareide sier han tror nivået vil ligge på 5-6 prosent de nærmeste årene. Det vil si langt under rekordvalget i 1997 på 13,7 prosent.

– Vi har hatt en negativ trend siden 2001, og en målsetting om å snu den trenden, er en stor nok målsetting i seg selv, sier han.

Den nye partilederen vil først og fremst jakte på de frafalne KrF-velgerne.

– Det er over 20 prosent av de som skal stemme ved valget som har stemt på KrF tidligere. Jeg tror det er gode muligheter til at de kan velge oss på nytt, sier han. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen