Hever gull-lønn

Publisert: 14. januar 2008 kl 16.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

I løpet av de siste to sesongene har 12 av 14 tippeligatrenere fått sparken. De rundt 30 trenerbyttene som har vært i Tippeligaen siden september 2004, har kostet klubbene millioner av kroner i sluttpakker.

Branns Mons Ivar Mjelde og Lyns Henning Berg er to av de trenerne som har sittet lengst i sjefsstolen. Trenere som Tom Nordli og Ivar Morten Normark har i løpet av få år vært trenere i en rekke klubber, og dette gjenspeiles på lønnsslippen, ifølge Finansavisen. Begge hadde blant de høyeste inntektene i 2006, da de fikk sparken fra henholdsvis Tromsø og Start.

Må bli enige

Selv om trenernes resultater uteblir, må klubbene følge arbeidsmiljøloven, og da holder det ikke å si "tre tap på rad, og vekk me'n". Arbeidsmiljøloven åpner for midlertidige ansettelser i spesielle tilfeller, så tidsbestemte kontrakter er lovlige i seg selv. Men det skal foreligge en saklig grunn for oppsigelse, og da holder det ikke med måltørke eller nedrykk, ifølge Finansavisen.

Avisen har kontaktet sportsadvokater, som sier at en typisk Tippeligakontrakt varer i tre år, selv om få fullfører en slik kontrakt. Det betyr at dersom en klubb ønsker å avskjedige treneren, må den komme til enighet med treneren om en avgang. Som regel innebærer en slik enighet at treneren får med seg lønn for rundt hele kontraktsperioden.

- Ettersom trenerne er på tidsbegrensede kontrakter gjelder helt andre regler enn ved vanlige arbeidskontrakter. Mitt anslag er at trenerne får fra 60-70 til 100 prosent av lønnen de har krav på ut kontraktstiden, sier fotballinvestor Erik Soler til Finansavisen.

Saken fortsetter under annonsen