Herrene regjerer
Dette til tross for at det nå er flere kvinnelige medisinerstudenter enn mannlige. Og fra 2006 er det også flere kvinner enn menn som tar medisinsk doktorgrad.
Men når det kommer til det siste trinnet på karrierestigen skjer det noe: her har andelen kvinnelige professorer holdt seg uendret rundt henholdsvis 20 prosent og 10 prosent i både heltids- og deltidsstillinger, melder Aftenposten.
Årsakene til at kvinner sjeldent når toppen er flere, forteller avdelingsleder og dr. med Ellen Schlichting ved Ullevål universitetssykehus.
- Kvinner oppgir i langt større grad enn menn at de savner positive signaler fra fagmiljøet om at de er ønsket som forskere. Dette handler mye om at kvinner har mindre selvtillit, kanskje er mer forsiktige, og de mangler i stor grad kvinnelige rollemodeller som kan stimulere dem og bidra til å løfte dem opp og frem, sier hun til avisen.
Stipendiat og hanen i gården, Esten Nakken, stemmer i:
- Vi er nok litt sleipere, eller mer målrettet på hva vi vil. Kanskje menn er mer opptatt av egen karrière, mens kvinnene tar mer ansvar for alle oppgaver som skal gjøres, sier han.
Schlichting påpeker at kvinnelige leger ofte påtar seg for mange oppgaver som ikke gir dem bedre kvalifikasjoner når toppstillingene skal fordeles. Det er også liten tvil om at mannlige professorer i stor grad oppmuntrer mannlige kolleger.