Håpløs sjef?
Fire av ti nordmenn mener at sjefen er den viktigste årsaken til at de er frustrerte på jobben, viser til en undersøkelse gjort av monster.no. Den svenske karriereveilederen Nina Jansdotter tror at noe av årsaken er at press og stress i arbeidslivet preger både ledere og medarbeidere.
- Ofte er problemet at sjefer har så mange arbeidsoppgaver at de ikke har tid til å lytte og bry seg om sine medarbeidere, sier Jansdotter til Bergens Tidende.
Veilederen vet imidlertid råd, og lister opp ti tips til ansatte som sliter med håpløse sjefer:
- Kjenn deg selv. Vit hvordan du reagerer i forskjellige situasjoner. Da slipper du å bli overrumplet, for eksempel når en sjef gir dårlige tilbakemeldinger.
- Velg rett arbeidssted. Iblant er det viktigere å ha en leder du kommer godt overens med, enn de arbeidsoppgavene som passer deg best.
- Unngå å havne i en klikk. Også på arbeidsplasser kan det være gjengdannelser. Hvis du plasserer deg i en bestemt gruppering får du venner - men også motstandere.
- Ikke ta alt til deg. Iblant er det bedre å la vonde utfall prelle av - som vann på gåsen - i stedet for å suge til seg negativitet, som en svamp.
- Velg dine strider. Iblant er det også rett å stå opp for seg selv, og si at nok er nok. Husk å forberede deg før du synger ut.
- Mosjoner. Det kan høres rart ut, men konflikter på jobben høyner adrenalinnivået. Du er i en konstant forsvarsposisjon, og kan bli mer oppfarende og nærtakende, eller avstumpet som en zombie. Fysisk aktivitet reduserer stresshormonene.
- Husk at de færreste mennesker er håpløse - selv om oppførselen deres kan være det. I stedet for å la seg frustrere over sjefens dårlige sider, kan man prøve å rose det som er bra. Forhåpentligvis vil hun eller han da vise mer av den gode oppførselen. (Og ja, dette er samme taktikk som gjerne anbefales i oppdragelse av hunder og barn).
- Slutt å sladre. La ikke enhver samtale gå med til å baktale sjefer og kolleger. Det bidrar bare til å forsterke din negative holdning til jobben.
- Våg å ta tak i de virkelige problemene. Like viktig som det er å la småsaker passere, må man si fra dersom kolleger mobbes eller ingenting fungerer på grunn av at det er så mange konflikter.
- Hvis ingenting av dette hjelper - slutt.
Kilde: bt.no
Saken fortsetter under annonsen