138303472_0727b.jpg

Halvparten herset med på jobben

Publisert: 26. november 2007 kl 08.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
Synderne er som regel sjefen og kollegene, skriver Dagbladet mandag.

Flere enn fire av ti norske arbeidstakere har vært utsatt for hersketeknikker som usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholding av informasjon, fordømmelse uansett hva de gjør, og påføring av skyld og skam.

Undersøkelsen er utført av Synovate MMI.

Stipendiat ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo, Beret Bråten, er ikke overrasket over tallene.

- Men det er interessant at såpass mange erkjenner at de har vær utsatt for hersketeknikker, og at de ikke tror noe har skjedd med dem fordi de selv er teite, dumme eller har gjort noe feil, sier hun.

Jon Risdal, redaktør i Det Norske Samlaget, mener folk kan ha ulik oppfatning om hva som er hersketeknikker. En situasjon som oppleves krenkende av en person, trenger ikke oppfattes slik av en annen.

- Det er også umulig å si noe om intensjonen til den som måtte utøve disse teknikkene. Det er bare du selv som vet om du fikk denne dumme følelsen av å føle seg liten og ubetydelig som hersketeknikker gir. Likevel går det an å spørre seg om hva det egentlig var som skjedde. Dersom jeg for eksempel sitter med korslagte armer når en kollega skal legge fram en idé, kan det virke demonstrativt. Men det kan jo hende at jeg bare synes det er behagelig å sitte slik, sier han.

Saken fortsetter under annonsen