Globale ledertips
Globalisering er blitt et moteord innenfor business og lederskap, uten at det alltid er like klart hva slags innhold det er som kan eller bør fylle begrepet «globalisering».
Handelshøyskolen IESE hadde nylig en konferanse om globalisering og lederskap, og oppsummerer i IESE Insight fem punkter om globalisering og lederskap som fagfolk og toppsjefer så ut til å kunne enes om:
* Tenk igjennom bruken av hjemmedyrkede talenter
Å tro at en type talenter passer alle situasjoner, er en lite hensiktsmessig strategi. Mange selskaper velger å sende sine beste, hjemmedyrkede ledere ut i nye vekstmarkeder, men det er grenser for hvor lenge du kan flyte på utflytting av talenter. IESE Insight påpeker dessuten at mye avhenger av personlighet. Har lederen et globalt tankesett? Blomstrer han eller henne i miljøer som krever samarbeid? Det er som i fotball. Alle spillere passer ikke inn på alle lag. Du må finne rett person til rett posisjon. Istedenfor å satse for tungt på utsendte talenter hjemmefra, kan det være en løsning å satse på utvikling av lokale ledere.
* Oppmuntr til mangfold
Du kan ikke utvikle et tverrkulturelt tankesett uten å oppmuntre til mangfold på alle nivåer i organisasjonen. Det internasjonale konsernet Nestlé har eksempelvis 90 nasjonaliteter representert ved hovedkontoret sitt. Selskapet har som policy at ledere på et tidlig tidspunkt skal eksponeres for internasjonale temaer og situasjoner. Laurent Freixe fra Nestlé Europe understreket at man må være nysgjerrig til villig til å ta steget ut av komfortsonen.
* Følg med i tiden
En av hovedutfordringene innen lederutvikling i dag er å finne måter å tiltrekke seg de beste, unge talentene på. Unge ledere har en tendens til å ha en annen tilnærming til sin profesjonelle karriere enn generasjonene før dem, konstaterer IESE. De søker i større grad mening i arbeidet sitt og ønsker også en sunnere balanse mellom arbeid og fritid. Et selskap, Allianz, forsøker å imøtekomme sistnevnte ønske med å tilby deltids lederroller til unge, lovende ledere. En annen konklusjon fra konferansen er at selskapene må følge med på de teknologiske endringene i det globale markedet. Makten ligger ikke lenger i informasjonen, men i hvordan du bruker den.
* Samarbeid med handelshøyskoler
Er handelshøyskolene flinke nok til å lære opp ledertalenter? MBA-programmer har fått kritikk for å fjerne seg fra næringslivet og under konferansen skal noen ledere ha tatt til orde for at den amerikanske dominansen bør erstattes av et mer globalt tankesett. Noen ledere tok imidlertid til orde for et tettere samarbeid med akademia, og dette fremhever naturlig nok handelshøyskolen IESE.
* Vær forberedt på at du kan måtte endre modellen din
Modeller som passer i velutviklede markedet i Vesten, passer ikke nødvendigvis i andre markeder. Nye markeder bærer ikke på den samme arven som Vesten, og dette kan gi rom for å tenke helt nytt. Noen ganger vil du rett og slett kunne hoppe over en del utviklingssteg du kjenner fra Vesten, og gå rett på nye, moderne løsninger.