Giske og Bjørnøy - best og verst

Publisert: 26. juni 2007 kl 10.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Slik lyder regjeringens karakterbok vurdert av Dagbladets samfunnsavdeling.

Både statminister Jens Stoltenberg og gutten som alltid er best i klassen - utenriksminisiter Jonas Gahr Støre - må nøye seg med karakteren fire - noe hele 14 av regjeringens 19 ministere får.

Stoltenberg er kvitt Gerd-Liv Vallas overoppsyn og har blitt sjef i eget hus, også hjulpet av klimaoffensiven hans, mener avisen. Finansminister Kristin Halvorsen får også en firer, og «fortsetter sin bemerkelsesverdige forvandling fra å ha vært uansvarlig overbyder i opposisjon til å ha blitt overansvarlig påholden i posisjon.»

Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen får også en firer, han har for mye på sitt bord som gjør at han ikke helt får smell på noe. Fornyings- og administrasjonsminisiter Heidi Grande Røys får en to'er og er først og fremst lite kjent.

Bunn og topp
I bunnen finner vi miljøvernminister Helen Bjørnøy som den eneste med et enslig prikk på terningen. Hun omtales som «spurv i tranedans» - og avisen mener hun leder et departmeent som etter hvert har blitt så avstumpet for makt at «det snart er redusert til å være regjeringens vann-og avløpskontor.» Hun har inntatt en oppdressert b-irolle, og overlever takket være «den politiske vernebestemmelse om at en statsråd som er gjenstand for sterk og vedvarende kritikk, ikke skal skiftes ut - før en god stund etter at stormen har lagt seg.»

Dagbladets gullgutt blir kirke- og kulturminister Trond Giske, som den eneste som får en femmer i boken. Han har levert saker til Stortinget i høyt tempo, har fått gjennomslag for norsk spillemonopol og er i ferd med å avvikle statkirken samtidig som han opprettholder kontrollen med den, påpeker avisen.

«Styringskåt, synlig og fritt-talende over et bredt saksfelt og gjør mye ut av ett av de minste departementene,» mener avisen - og legger til at han bør få et større snart og fortsatt regnes som kronprins i Ap.

Saken fortsetter under annonsen