Gir ansatte munnkurv
Bakgrunnen skal ha vært kritiske uttalelser fra en publikumsvert om ledelsens prioriteringer i en artikkel i Dagsavisen dagen før.
Praktiseringen av instruksen er foreløpig uklar. De ansatte skal fortsatt kunne uttale seg som privatpersoner om alt de måtte ønske, så lenge de presiserer at de ikke representerer museet, ifølge direktøren. På forespørsler til en håndfull ansatte om møtets innhold, henviser imidlertid samtlige til museets ledelse.
Anine Kierulf i advokatfirmaet Schjødt har ytringsfrihet som spesialfelt, mener direktivet fra Nasjonalmuseet er dypt problematisk.
- Ytringsfriheten gjelder ikke bare de ansattes private uttalelser, men også faglige eller politiske ytringer som følger av arbeidsforholdet deres. En så generell og vagt formulert instruks som her synes gitt, er et grovt inngrep i denne friheten, sier Kierulf.
- Bare det faktum at de ansatte kan misforstå retningslinjene, slik at de mener de ikke kan snakke med journalister uten forhåndsgodkjenning, sannsynliggjør at inngrepet er ulovlig. Tvilen om hvordan direktivet skal tolkes, skaper i seg selv en chilling effect som er problematisk i et ytringsfrihetsperspektiv og uheldig for den offentlige debatten.
Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, mener det er en "umulig situasjon" hvis faglig uenighet ved en av landets største kulturinstitusjoner ikke skal komme frem i offentligheten.
- Tanken om at Nasjonalmuseet skal tale med én stemme tilhører regimer vi ikke liker å sammenligne oss med, sier Jensen.