104236_0721b14_.jpg

Fremtidens ledere: Fra administrerende til nyskapende

Publisert: 6. juni 2007 kl 10.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

- Fremtidens ledere må gå fra å være administratorer til å bli entreprenører, sier den nederlandske professoren i økonomi og ledelse Paul Verhaegen til Ukeavisen Ledelse.

Verhaegen har vært rektor ved Erasmus universitetet i Nederland i et tiår og har vært president i CEMS - The Community of European Management Schools - en forening av Europas 17 fremste handelsskoler samt 50 internasjonale selskaper. De overvåker kvaliteten på utdanningene.

På toppkonferansen «Nærings­livet og det åpne samfunnet» i Milano diskuterte han og andre topper fra verdens fremste lederutdanninger hva som skal til for å utvikle fremtidens ledere.

Vår nye tidsalder - kunnskapens næringsliv - styres av det såkalte meritokratiet: her er det talent og evner som regjerer, var ekspertene enige om. Og størst av alt er talentet for nyskapning.

Verhaegen oppfordret dermed handelshøyskoler til å trå til med «et paradigmeskifte» for å kunne utdanne lederne til fremtidens næringsliv.

- I fremtiden blir lederens viktigste oppgave å identifisere muligheter og drive innovasjon, sier han overbevist.

Han mener det kommende, stadig skiftende og dynamiske næringslivet krever en ny type lederutdanning som ser endringer som forretningsmuligheter. Dermed må entreprenørskap som en holdning bli fundamental på businesskolene, ikke valgfri som i dag, fastslår han.

Saken fortsetter under annonsen

Og norske eksperter er enige: entreprenøren er fremtidens leder. Nå satser Norges læresteder for fullt på å utdanne dem.

NHH, BI, NTNU og andre norske læresteder fyrer nå opp studietilbudet innen innovasjon og entreprenørskap for å møtekomme det økende behovet for denne typen kompetanse i næringslivet.

- Ledelse i form av «management» har vi nok av - det vi trenger er de som kan og tør - det er der slaget står, sier professor Tor Hernes til Ukeavisen Ledelse. Han er instituttleder ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering ved Handelshøyskolen BI.

Førsteamanuensis ved Institutt for strategi og ledelse ved NHH Tor Aase Johannessen stemmer i:

- Min definisjon av en gründer en som ser muligheter der andre ikke ser dem. Denne typen leder har man behov for overalt, i alle typer virksomheter. Gründerlederen er kostnadsbevisst og ser behovene i samfunnet, sier Johannessen til Ukeavisen Ledelse.

Særtrekk ved den nyskapende lederen:

  • Identifiserer muligheter
  • fokuserer på endring og innovasjon
  • Planlegger strategier
  • Vurderer risiko
  • Realisere verdier
Saken fortsetter under annonsen
Dette er kun et utdrag av artikkelen som var trykket i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nummer 21. For å kjøpe denne utgaven, gå til www.buyandread.com