103532_0718b14_.jpg

Feighetens motstykke

Publisert: 15. mai 2007 kl 10.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

- Mot assosieres gjerne med dramatiske ting som fallskjermhopp etc. Men det er det du ikke liker, som krever mest mot. For å få vite om jeg er modig, må jeg altså først finne ut hva jeg er mest redd for, sier Jon Gangdal, ekspedisjonsleder og bedriftsrådgiver i firmaet CCN AS.

Flytsonen

Vi mennesker har vår egen flytsone, der vi vet vi mestrer det vi skal og hvor det er balanse mellom utfordring og ferdighet. Denne flytsonen er helt individuell. Å vise mot er å gå utover denne sonen dit det kan være ukomfortabelt og skummelt å befinne seg, uansett hva det handler om.

Troen

Gangdal har ledet tre ekspedisjoner til Mount Everest. To av dem var svært vellykkete. På den siste i 2005 kom han også selv til topps på verdens høyeste punkt. I denne ekstreme sammenhengen kommer det tydelig fram hvilke komponenter som utøvelsen av mot inneholder.

Fra 7000 til 8850 meter er oppstigningen ti ganger så vanskelig å gjennomføre som de 7000 første metrene. Den byr på stor risiko, mye smerte og forsakelse. Når det gjelder mot til å gå løs på den utford­ringen, består den i å ha den fornuftsmessige kunnskapen - dette tør jeg. Men, når det virkelig røyner på, dreier det seg om hvor dypt du har forankret overbevisningen om å lykkes. Hva du virkelig tror du vil klare, og hvilken risiko du tror du kan ta, forklarer Gangdal.

Kick-behovet

Saken fortsetter under annonsen

Professor Gunnar Breivik ved Idretthøy­skolen har kommet fram til at mange ekstremsportutøvere, som oppfattes som modige, har mer energi. Jon Gangdal erfarer at overskudd av energi kan brukes til nye utfordringer - eller til å klage. Feilparkerte personer med høy energi, som ikke får utløp for kick-behovet i jobbsammenheng, bruker ofte mye av energien negativt.

Dette er kun et utdrag av artikkelen som var trykket i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nummer 18. For å kjøpe denne utgaven, gå til www.buyandread.com