arnulf_jan_keti.jpg
Jan Ketil Arnulf, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

Farlig ledelse

Publisert: 27. februar 2012 kl 09.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

I boken Hva er ledelse skriver Jan Ketil Arnulf om ledelse på godt og vondt. Han sier i en artikkel hos forskning.no at ledelse er noe av det farligste som finnes, og han deler farene inn i tre.

  • Ledelse som illusjon.
    Ikke en gang ledelsesforskere er enige om en felles definisjon av begrepet. Kanskje ledelse viser seg å være en illusjon?, utfordrer Arnulf, som mener at ledelse handler om samspill i større grad enn vi ofte tror. Han viser også til at ledere jobber seg fram gjennom sosial påvirkning, de velges, ansettes og blir informert av andre. Arnulf har selv gjennomført studier der han påviser at folk flest har ureflekterte, heroiske forventninger til sine ledere.

    – Vi slipper gjerne inn ledere som klarer å vekke illusjonen om ledelse til live.
  • Den mørke siden av karisma.
    Ledere med normale ambisjoner vil tilpasse visjoner og planer til virkeligheter, også om det er ubehagelig. Noen ledere hever seg imidlertid over virkeligheten, og reagerer med å stålsette seg enda mer og bli enda mer påståelige i møtet med ubehageligheter, konstaterer Arnulf.

    Det som i starten kan oppfattes som jernvilje, kan etter hvert utvikle seg til narsissisme. En sykelig tro på egen ufeilbarlighet og betydning kombinert med mangel på respekt for andres følelser og integritet.
  • ”Avsporet”, det vil si tyrannisk og/eller inkompetent ledelse.
    Dette er en type leder som opptrer i konflikt med både medarbeidernes og organisasjonens interesser, og derigjennom kan gjøre stor skade. Ifølge Arnulf kan manglende kompetanse være en mulig forklaring på avsporet ledelse. Lederne strekker rett og slett ikke til i forhold til ansvar, arbeidsbelastning og gjenstridige medarbeidere. Da kan det bli fristende å ty til snarveier.

    – Udugelige ledere koster tapt motivasjon, samarbeid og kreativitet og masse tid til å rette opp feil og mangler som har oppstått, sier Arnulf hos forskning.no
Saken fortsetter under annonsen