Er du utbrent?

Publisert: 14. desember 2007 kl 09.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Utbrenthet er en tilstand hvor en opplever utmattethet, slitenhet eller frustrasjon som resultat av intenst fokus eller oppmerksomhet mot et mål, en sak, en livsstil eller et forhold som ikke lever opp til forventningene, skriver nettstedet management-issues.com.

Sviktende forventninger

Det finnes med andre ord en "formel" for utbrenthet, som er forventninger målt opp mot en realitet som ikke når opp til forventningene, uavhengig av innsatsen du legger inn. Dette betyr at det ikke er noen direkte sammenheng mellom hardt arbeid og utbrenthet. Det finnes imidlertid en sterk sammenheng mellom hardt arbeid som produserer lite eller ingen belønning og utbrenthet.
Dette er årsaken til at mange kan arbeide til de er utmattet, men som på grunn av anerkjennelse og belønning ikke ender opp som utbrent.

Utbrenthet er en treg prosess, ikke en hendelse. Det kan sammenlignes med erosjon, som sakte sliter vekk lag etter lag.

Symptomer

Tidlige symptomer på utbrenthet inkluderer en dyp følelse av utmattethet eller trøtthet som stikker helt fra hudoverflaten, gjennom muskler og dypt inn i benmargen.

Følelsesmessig kan det oppleves som du er i ferd med å gå i oppløsning. Man føler frykt, hjelpeløshet, håpløshet, negativitet, kynisme eller frustrasjon.

Saken fortsetter under annonsen

Forhold, både private og personlige, lider og blir slitsomme og en plikt. Konsentrasjon er vanskelig, og å forbli fokusert er en kjempeutfordring.

I ytterste konsekvens slutter den utbrente å bry seg om alle områder av livet, arbeidsliv, familieliv. Man kan ikke engang oppdrive energi til å bli sint, oppgitt eller frustrert. Man blir nummen og utmattet, og alt blir et tiltak.

Organisasjonskulturen

Altfor ofte tror individer at de selv er årsaken til at de blir utbrente. De føler skyld for at de ikke er i stand til å oppnå balanse mellom arbeidsliv og privatliv. Noen ganger kan dette stemme på grunn av skyldfølelse eller forsøk på å oppnå mer enn man klarer.

Men ofte er utbrenthet innebygd i selve organisasjonens struktur. Forskning tyder på at selskapene selv er årsaken til utbrenthet.

Noen av kjennetegnene ved organisasjoner som fører til utbrenthet er umulige mål, en uendelig mølle av byråkrati og uforståelige rutiner og policy. Det er mangel på forståelse av roller og ansvarsområder, uklare og forvirrende mål, endesløse og poengløse møter og en streng forretningsmentalitet som utelukker det menneskelige elementet.

Medarbeidere begynner å oppleve utbrenthet når de føler at de er i en situasjon de ikke kan vinne eller prestere i, uansett hvor lenge og hardt de arbeider. Utbrenthet kommer når store neonskilt lyser "umulig" eller "irrasjonelt". Når det ikke finnes noen klar sammenheng mellom hardt arbeid og å faktisk se lyset i enden av tunnelen, ender det ofte på lang sikt i utbrenthet.

Saken fortsetter under annonsen

Kontrollspørsmål til deg selv:

  • Har du en tendens til å ta på deg mer arbeid enn du kan takle? Hvorfor?
  • Fortsetter sjefen din å gi deg mer arbeid enn du logisk sett kan takle? I så fall, har du snakket med sjefen din? Med hvilket resultat?
  • Føler du deg noen ganger hjelpeløs, håpløs, frustrert eller oppgitt på jobb? Hvorfor?
  • Er overarbeid en del av organisasjonskulturen? Hvorfor, og hvordan ble det slik? Synes sjefen at arbeidsmengden er rettferdig, og hvordan rettferdiggjør han eller hun merarbeidet?
  • Er du og sjefen din enige når det kommer til sjefens forventninger til deg og dine egne forventninger til deg selv? Hvis ikke, har du diskutert dette med sjefen din?
  • Hvis du føler deg utbrent, er du klar over at utbrenthet kan ha svært alvorlige fysiske, mentale, følelsesmessige og psykiske konsekvenser? Eller fornekter du realiteten i det du opplever?
  • Føler du at du jobber hardt for svært liten belønning? Hvilke tiltak kan du sette i gang for å fikse denne situasjonen?
  • Hvilke skritt kan du og organisasjonen ta denne uken og måneden for å bedre din situasjon?

Løsningen

Hvis problemet er deg selv og hvordan du arbeider, ligger løsningen i dine egne hender. Hvis det er organisasjonen og organisasjonskulturen, må du vurdere hvorvidt det er sannsynlig at ting vil endre seg. Den endelige løsningen kan rett og slett være å slutte.

Hvis du føler at du står i fare for å bli utbrent, er det første skrittet å ta litt tid for deg selv og foreta litt dyp selvransakelse, og se etter selve roten til problemet. Deretter må du vurdere hvordan du skal gå frem for å redusere eller eliminere graden av utbrenthet du opplever.