Eivind Reiten kan få sparken

Publisert: 31. juli 2007 kl 09.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Dette skriver VG i dag.

Opsjonsfesten i Hydro har skapt store bølger i det politiske miljøet. Ifølge kilder i regjeringssystemet tester man nå en tretrinnsplan for å se om det er mulig å kaste Reiten som konsernsjef i Hydro i forkant av det nye selskapets stiftelsesdato, som er 1. oktober.

Beslutningen skal ikke være endelig tatt, men VG kjenner til at regjeringen vurderer utveier for å utestenge Reiten fra toppvervet i StatoilHydro.

Rød-grønt opprør

- Hvis han ikke lenger er Hydro-sjef når StatoilHydro dannes, vil han heller ikke være styreleder i det nye selskapet, sier en regjeringskilde, til avisen.

Regjeringen og Stortinget har gått med på det punktet i fusjonsavtalen mellom Statoil og Hydro som gir Eivind Reiten styreledervervet i det nye selskapet i minst to og et halvt år, fram til 2010.

Dette løftet til Reiten ble svært dårlig mottatt i den rød-grønne leiren på Stortinget.

Nå vurderer regjeringen å avfyre en tre tinns rakett for å hindre dette:

Først vrake Jan Reinås i Hydro og få valgt en ny styreleder.

Deretter kan det nye styret gjøre en kjapp vurdering av Reiten - og eventuelt på ordre fra høyeste politiske hold avsette ham - med tre årslønner som kompensasjon slik han har krav på.

Skjer dette, vil staten og de private minoritetseierne stå fritt til å finne en annen styreleder til StatoilHydro.

Valgkomiteen i Hydro har allerede varslet endringer i styret før 1. oktober, fordi minst to av styremedlemmene skal over i det nye fusjonerte oljeselskapet.

Saken fortsetter under annonsen