Dyrk friskfokuset
Prosjektet heter «Nærværsprosjektet», fordi nærvær er i fokus i stedet for fravær. Enhetsleder Edith Aars har ledet prosjektet siden starten i april.
Blant de ansatte i barnehagene som omfattes av prosjektet, er 22 styrere og 106 pedagogisk ansvarlige.
Redusere fraværet
Sammen med støtte fra Nav Arbeidslivssenter i Oslo og med prosjektutarbeidelse av Erik Slinning og Rune Haugen i konsulentselskapet Vida Pluss AS representerer prosjektet noe nytt i arbeidet med å få ned sykefraværet i Oslo kommune.
– Vi har fått til et unikt samarbeid med Nav om bevissthet rundt faktorer som gjør oss friske, som gir oss en god dag på jobben, sier Aars.
Holdning = handling
Prosjektet er basert på en analyse om hva enhetsleder mener hun trenger, erfaringene til Vida Pluss på helsefremmende lederskap og Navs erfaring i å hjelpe sykemeldte.
–Vi har bevisstgjort alle på det som fremmer mestringskapasitet, at folk er friske og opplagte på arbeidsplassen, Nav har samtidig gitt opplæring i hvordan sykefravær følges opp på beste måte. Vi ansvarliggjør både leder og medarbeider ved å fremme god holdning som kommer til uttrykk i konkret handling, forklarer Slinning i Vida Pluss.
Modellen de følger starter med å finne gapet mellom hva som er bra og hva som kan forbedres. Deretter dreier det seg om å gjøre det, hver dag, på arbeidsplassen.
En lederutfordring
– På planleggingsdagene gjennomførte Vida Pluss og NAV samlinger for alle ansatte i barnehagene. Arbeidet fortsetter i den enkelte barnehage, sier Aars.
– Dette er helsefremmende lederskap. Den øverste leder tar ansvar og forankrer prosjektet – så det ikke bare blir et slag i lufta, men sikrer eierskap. Dette lederskapet kommer igjen til uttrykk ved at målsettingene brytes ned på styrere, pedagogiske ledere, assistenter og ansatte i hver barnehage – ned til fokuset på hva som er bra og hva som kan bli bedre. Altså få opp mestring og nærværet i den daglige jobben, påpeker Rune Haugen.
Satser på lederskap
– Et godt lederskap er nødvendig for å få dette til. I denne sammenhengen er det også forbilledlig hvordan Nav tenker nytt, er aktive og finner hvordan deres ressurser kan anvendes best mulig, fortsetter han.
Nå skal alle barnehagene utarbeide en enkel tiltaksplan for hvordan de skal øke nærværet i sin barnehage.
Langsiktig prosess
I løpet av høsten skal alle ansatte gjennomføre 3-4 selvforklarende spørreundersøkelser som også fungerer som læringsforsterker, som viser om de har endret atferd.
– De skal bli stilt litt til veggs. De skal ikke slippe unna om de ikke har jobbet med seg selv, sier Aars, som dessuten har sykemeldingsstatistikkene å måle resultatene på.
Trykket skal holdes oppe i høst og utover våren neste år. Det er likevel en kort periode når det gjelder å endre folks holdninger.
– Men er det sammenhenger her, så vil de vises, og de vil være interessante for den langsiktige prosessen, for dette er et kontinuerlig forbedringsarbeid, sier Slinning.
Tydelig på omsorg
– Med nærværsprosjektet er håpet at fokus flyttes fra hvem som skal starte oppvaskmaskinen og hvordan klutene skal vris, til hvordan vi kommuniserer og oppfører oss mot hverandre, som en av deltakerne sa, sier Edith Aars.
– Konsernsjef Terje Venold i det børsnoterte selskapet Veidekke fortalte oss for noen dager siden at «Neste generasjons HMS-arbeide ikke dreier seg om flere skjemaer. Det handler om det personlige lederskapet komplettert av et ansvarlig medarbeiderskap».
Ansattes egenansvar er viktig å understreke, om vi skal få til dette prosjektet. Der det bare er sol, blir det ørken. Refleksjonsrunden i dette prosjektet innebærer en sterk bevisstgjøring på at alle må være tydelige og ha omsorg, men også humor. Det må være en balanse, og uansett så starter trappevasken øverst, sier Erik Slinning.
Les også Tilskudd og tips
Denne saken ble første gang publisert i Ukeavisen Ledelse nummer 28, 2010.