Derfor tier de

Publisert: 11. august 2010 kl 09.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Du kan ha døren åpen og snakke mye med dine ansatte, men like fullt er det sannsynlig at medarbeidere holder tilbake informasjon for deg. Én grunn til at de velger å tie er at de er redde for trøbbel. Den vanligste grunnen til at medarbeidere ikke snakker, er imidlertid at de tenker at det er nytteløst. Dét skriver ledelsesforskerne James R. Detert , Ethan R. Burris og David A. Harrison i en artikkel i Harvard Business Review.

I en studie der 439 fulltidsansatte deltok har forskerne sett nærmere på myter om ansatte som tier. Her er tre av dem:

Myte 1: Kvinner og medarbeidere på lavt nivå holder tilbake mer informasjon enn menn og medarbeidere høyere opp i hierarkiet. Dette fordi de frykter konsekvensene eller tenker at det ikke nytter å si noe.
Funn: Dette ser ut til å være nettopp en myte. Forskerne finner ingen statistisk signifikante forskjeller når det kommer til kjønn, utdanningsnivå og inntektsnivå.

Myte 2: Hvis medarbeiderne snakker åpent med meg, holder de ikke noe tilbake.
Funn: 42 prosent svarer at de noen ganger sier ifra, men at de holder tilbake informasjon når de føler at de ikke har noe å vinne på det.

Myte 3: Hvis ansatte tier, er det fordi de ikke føler seg trygge.
Funn: Over 25 prosent oppgir at de holder tilbake informasjon om problemer/ muligheter fordi de ikke vil kaste bort tid, ikke fordi de frykter konsekvensene. Rundt 20 prosent forteller at frykt for konsekvensene har gjort at de har holdt tilbake forslag om forbedringer/problemløsing i hverdagen.

James R. Detert kommer fra Cornell´s Johnson School. Ethan R. Burris holder til ved Austin´s MrCombs School of Business, University of Texas, mens David A. Harrison har sitt virke ved Penn State´s Smeal College of Business. Alle forskerne har ledelse som fagfelt.

 

Saken fortsetter under annonsen