Damesjefer må komme seg utenlands

Publisert: 8. juni 2007 kl 09.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
Norske bedrifter blir stadig mer avhengige av at medarbeidere vil jobbe utenlands. I 1980 hadde de 30 største norske industrikonsernene 9 prosent av sin arbeidsstokk i utlandet. I dag er tallet 65 prosent. Men kvinner er sterkt i mindretall.

Torsdag mottok likestillingsminister Karita Bekkemellem den første rapporten som er laget i Norge om kvinners internasjonale karrieremuligheter.

Hun understreker at det både handler om at kvinner må få muligheten til å arbeide internasjonalt, men også at kvinnene selv må bli sultne på å ta på seg slike jobber.

- Det er viktig at næringslivet er bevisst på at kvinner kan reise ut og påta seg lederoppgaver. Vi vet at kvinner i dag har kompetanse til å kunne utføre disse jobbene, men vi ser beklageligvis at de ikke blir rekruttert. Jeg håper at rapporten vil være med på å fremme norsk verdiskapning, sier Bekkemellem til NTB ifølge DN.no.

Rapporten «Kvinner og internasjonal karriere» bygger på intervjuer med kvinner som har hatt lederstillinger i utlandet. Den er et samarbeid mellom Innovasjon Norge og rådgivningsfirmaet Vipe, og er tidligere omtalt i Ukeavisen Ledelse.

Utenriksdepartementet har den største andelen kvinner i ledende posisjoner i utlandet med 25 prosent. Deretter følger Norske Skog med 23 prosent.

DnB NOR og Yara International har begge 17 prosent kvinner ute, mens Statoil har 15 prosent.

Saken fortsetter under annonsen