Bygg et effektivt nettverk

Publisert: 11. oktober 2007 kl 11.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
Det blir lettere å slå på tråden for å spørre noen om noe dersom det ikke har gått år av tid siden sist dere hadde kontakt. Regelmessige kontakter letter og hjelper deg i arbeidet men gagner også din personlige utvikling. Kanskje får du til å begynne med bruke en del tid på å bygge det opp, men når et nettverk er en fungerende informasjonskjede, gir det deg veldig mye tilbake. Sett av litt tid til dette - å pleie sine kontakter blir snart en vane! Bli en dyktig nettverker du også!

1. Sett sammen en liste med personer du mener du kan hente noe fra
Gå gjennom din visittkortperm. Skriv en liste over bekjente, arbeidskolleger, kunder, leverandører, familiemedlemmer, skole- og kursvenner, julekortlisten på jobben og annet. Oftest vil dette være bortimot noen hundre personer. Alle er ikke like interessante, så velg etter tre kategorier:

  • personer som kan være til nytte for deg
  • personer som du allerede har (eller vil ha) god kontakt med
  • personer som er utadvendte, har mange kontakter selv og er dyktige i det de gjør.

2. Hva kan du bidra med?
Et nettverk fungerer litt etter «gi og ta»-prinsippet. Spesifiser for deg selv de områdene hvor du er flink. Det behøver ikke bare være jobbrelatert, det kan også være noe du gjør i fritiden, og som du er flink til! Deretter matcher du dine kunnskaper med hver person du valgt på listen. Hva kan du gi dem og hva kan de gi deg?

3. Alle er ikke like interessante for deg
Nå kan du begynne å sile bort navn som ikke matcher. Tenk gjennom hva du vil ha ut av et godt fungerende nettverk: «bedre forretningskontakter», «et diskusjonsforum», «en hjelp i karrieren», «flere oppdrag» - uansett hva dine ønsker er, så utkrystalliserer det seg nå hvilke kjernepersoner som du kan arbeide videre med og som passer med dine mål. Skriv ned hva hver enkelt person kan gi deg og hva du kan gi dem.

4. Avsett og planlegg tid hver uke
Nå må du begynne å jobbe med listen din. Du vet selv hvor mye tid du kan spandere på ditt nettverk. Du kan for eksempel avsette tid for 5, 10, 15 kontakter per uke, som du på en eller annen måte kommuniserer med. Gjør du ikke dette, så blir det ikke gjort!

5. Plei nettverket ditt
Let etter grunner til å kontakte en person. Kanskje du ser en interessant artikkel som kan hjelpe noen andre? Kopier den og send over med en liten lapp: «Tenkte at dette kunne være noe for deg!» Du kan også maile over interessante lenker med e-post.
Viser du at du bryr deg om en person, så er det lettere å selv be om et tips neste gang. Om du har fått hjelp av noen bør du alltid takke. Det er hyggelig med et personlig takkekort! Prat og vær åpen med mennesker, le sammen med andre! Still spørsmål og vis at du er interessert - og husk detaljer om andre personer!
Tenk på at alle får noe positivt fra et godt nettverk!

Saken fortsetter under annonsen

(Kilde: Csjob.se)