Åtte av ti er menn

Publisert: 11. juni 2007 kl 11.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Tall fra samfunns- og næringslivsforskning viser at norske virksomheter øker i utlandet. I 1980 hadde de 30 største industrikonsernene her i landet 9 prosent av sin arbeidstokk i utlandet. I dag er tallet 65.

Utenriksdepartementet

- Vi har siden 2003 arbeidet bidratt på ulike eksport- og internasjonaliseringsarenaer for norske virksomheter og offentlige myndigheter og registrerer hvor få kvinner som er synlige der. Vi undersøkte tolv av de største virksomhetene i Norge som sender personell utenlands, og vår stikkprøve viste at kun mellom 3 og 25 prosent av de utsendte, er kvinner.

Gjennomsnittlig er 80 prosent av de utestasjonerte fra Norge, menn. Til sammenlikning er 90 prosent av de utestasjonerte i europeiske selskaper, menn. For USA er tallet 94 prosent, sier Vibeke Horn i Vipe.

Statoil, Yara og Hydro

I rapporten er det hentet inn tall direkte fra selskapene for ledere eller fageksperter som har meldt flytting fra Norge for en periode i utlandet på 2-3 år.

- I forhold til de bedriftene og organisasjonene vi har undersøkt, er det Utenriksdepartementet som har den prosentvis største andelen kvinner i ledende posisjoner i utlandet av samtlige virksomheter i denne undersøkelsen. Videre på prosentlisten følger Norske Skog, Yara International og DnB NOR. I faktisk antall er det Utenriksdepartementet og Statoil som sender flest kvinner utenlands. Sammen med Yara og Hydro har de flest kvinner utstasjonert, sier Horn.

Saken fortsetter under annonsen