se_aulie_michel.jpg

Åse Aulie Michelet er årets kvinnelige styrelederkandidat

Publisert: 20. januar 2011 kl 09.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Det var tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen, «kvoteringens far», som delte ut prisen.

I dag er det kun seks prosent kvinnelige styreledere i ASA-selskaper med norske styreledere. Gabrielsen-prisen skal fremheve gode kvinnelige styrelederkandidater som har erfaring som styremedlem i ett eller flere ASA, og synliggjøre disse for valgkomiteer og eiermiljøer. Prisen skal også motivere flere kvinner til å utvikle seg mot den mer krevende rollen som styreleder.

Over 20 års styreerfaring 

Åse Aulie Michelet (58), som er utdannet farmasøyt, har over 20 års erfaring som styremedlem i ASA selskaper. Hun er i dag styremedlem i Orkla ASA og Photocure ASA, men har tidligere vært styremedlem i blant annet Yara, Eksportfinans og Norsk Industri. Michelet har stått for sterke lederprestasjoner på flere nivåer i Nycomed, Amersham, GE Healthcare og sist som toppleder i det børsnoterte oppdrettsselskapet Marine Harvest.

Styreanalytiker Gunnar Eckbo i Chair of the Year er initiativtager til prisen, som har fått navn etter tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen. Prisen ble delt ut under et styreseminar for kvinner i regi av PricewaterhouseCoopers (PwC). Gabrielsen, som selv sitter i juryen, trekker fram Michelets lange erfaring som styremedlem og sterke erfaring som næringslivsleder:

– Det er en sammensatt kompetanse som kreves for å være styreleder i et ASA. I bunnen skal styreleder ha et bredt spekter av kunnskaper om strategiarbeid, gode rutiner i styret, risikostyring, motivering, verdidrivere og kunne fremme tydelig konklusjoner. En god styreleder bør ha solid erfaring som operasjonell leder på ulike nivåer i flere virksomheter, slik at hun kan utfordre selskapets daglige ledelse. I tillegg skal styrelederen ha et godt nettverk og et navn som bidrar til å styrke selskapets renommé. Åse Aulie Michelet har alle disse egenskapene i rikt monn, sier Gabrielsen.

Sterke kandidater

Blant 427 kandidater plukket juryen ut de ti beste styremedlemmene. Blant utvalgskriteriene var at kandidatene skal ha minimum to år som ASA-styremedlem, erfaring fra flere bedrifter, ledelseserfaring, godt omdømme, ønske om styrelederverv, samt inneha mindre enn 10 styreverv. 

– Det var mange sterke kandidater som alle hadde gode kvalifikasjoner. Dette er kvinner som er aktive i styrearbeidet, som stiller forberedt med sterk kompetanse og forretningsmessig erfaring. I styremøtene er de uredde og aktive i diskusjonene. Sammen med en god rolleforståelse har de kvalitetene som skal til for å bli gode ledere av ASA-styrer. Åse Aulie Michelet var hakket vassere enn de andre kandidatene som ble vurdert, konkluderer juryen.

Vinner kurs

Med seg i juryen har Gabrielsen og Moe-Helgesen hatt mennesker med lang styreerfaring: Jannik Lindbæk (styreleder i Sagex Petroleum ASA), Mai-Lill Ibsen (styremedlem i bl.a. Carnegie ASA og Kebony ASA), Widar Salbuvik (Styrelederskolen), Benja Stig Fagerland (styreleder i Styreakademiet) og juryleder og styreanalytiker Gunnar Eckbo (Styreinformasjon as).

Prisen er et kurs ved Styrelederskolen og en kinesisk, kvinnelig terracottasoldat laget av Marian Heyerdahl. 

 

Saken fortsetter under annonsen