Ansatte mister makt

Publisert: 25. juni 2007 kl 10.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Vibeke Ulvin, nestleder i Finansforbundet og tidligere hovedtillitsvalgt og styremedlem i Fokus, sier til Aftenposten at dette kan være et demokratisk problem. Hun mener det kan være særlig problematisk i diskusjoner om nedleggelser og andre store omorganiseringer.

Siden de ansatte ikke lenger har noen representant i et nasjonalt styre, må de nå satse på et godt samarbeid med den nasjonale ledelsen. I tillegg er de aktive på de arenaene de har i konsernet. Hovedtillitsvalgt Finn Orholm tror ikke at fagforeningsmakten forsvinner ved at styret legges ned. Han sier til Aftenposten at eieren alltid vil være avhengig av god kontakt med de tillitsvalgte.

Ifølge Stein Stugu, tillitsvalgt i Ringnes over flere tiår, opplevde at de tillitsvalgte i Ringnes at ledelsen fikk mer monopol på kunnskap etter at danske Carlsberg ble eier. Rolf Utgård - forhenværende fagforeningsleder i Kværner som etter endt fagforningskarriere har forsket på ansattvalgtes styrerepresentanters hverdag - bekrefter overfor Aftenposten at danskenes lederstil er bråere og mindre prosessorientert enn den norske. Tyngst er det imidlertid for tillitsvalgte som møter eiere som ikke kjenner den europeiske tradisjonen med ansatte i styrene overhodet.

Saken fortsetter under annonsen