pent_kontorland.jpg
Fordelene med åpent kontorlandskap veier ikke opp for ulempene, viser en amerikansk studie.

Angriper myter om kontorlandskap

Publisert: 29. august 2013 kl 10.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Store, åpne kontorlandskap blir gjerne foretrukket av arbeidsgivere på grunn av økonomien i det: Flere mennesker kan jobbe på mindre plass, noe som betyr lavere husleieutgifter. Ideen er også at åpne rom skal bedre kommunikasjonen mellom medarbeidere. Arbeidsformen forventes også å ha positiv effekt på lagånd og tilhørighet.

En ny studie gjort blant over 42.000 kontormedarbeidere i 303 kontorbygninger i USA, forteller imidlertid en annen historie, skriver det britiske nettstedet The British Psychological Society Research Digest.

Funnene i denne studien viser at medarbeiderne med egne kontorer var de som var mest fornøyd med sin egen kontorplass. Medarbeidere i åpne landskap uttrykte sterk misnøye med støy, og aller sterkest var denne misnøyen i åpne landskap med ulike typer skjermvegger.

Les også:

Det er forskerne Jungsoo Kim og Richard de Dear som har undersøkt en rekke fordeler og ulemper ved kontorlandskap, og hovedfunnene deres handler om hvorvidt kostnadene knyttet til mindre privatliv (det å jobbe uforstyrret) i åpne landskap totalt sett er mindre enn de fordelene man oppnår med mer kommunikasjon. Konklusjonen er at fordelene ved økt samarbeid ikke vektes så tungt at de er større enn medarbeidernes misnøye med støy og mangel på privatliv på jobben.

Forskerne viser til annen forskning som har konkludert med at medarbeiderens tilfredshet med egen kontorplass henger sammen med  produktivitet, jobbtilfredshet og organisasjonens resultater. De to mener at forkjempere for åpne landskap som argumenterer med at åpne landskap forbedrer moralen og produktiviteten bruker argumenter som ikke ser ut til å ha noen støtte i forskningen. 

Saken fortsetter under annonsen

Forskningsartikkelen til Jungsoo Kim og Richard de Dear finner du her.