138307740_istoc.jpg

Amatørene administrerer

Publisert: 28. januar 2008 kl 08.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
Forskeren Anders Ivarsson Westerberg konstaterer at mens yrkeskravene øker på andre områder, så har det skjedd en «amatørisering» av administrativt arbeid. Mange sekretærer og assistenter er forsvunnet ut, og tilbake sitter sjefer og tjenestemenn som bruker lenger tid på denne typen oppgaver enn «proffene» ville gjort. De administrative oppgavene stjeler dessuten tid fra alt det sjefene og tjenestemennene egentlig skulle ha gjort.

Westerberg sier til det svenske4 magasinet «Du&jobbet» at det er flere årsaker til at assistentene er på vei ut av arbeidslivet: Lavkonjunktur på nittitallet, økt bruk av datamaskiner, idealet om en flat organisasjon, forestillingen om at det skulle bli færre med lav utdanning samt nye krav til effektivisering i offentlig sektor.

Resultatet er imidlertid blitt økt arbeidsbyrde og splittede sjefer, leger, politifolk etc. som blir sittende fast foran datamaskinen med dårlig utførte administrative oppgaver.

Konsulent Mart Jurison sier til «Du&jobbet» at man skulle tro at høyt utdannede folk skulle klare sekretærjobben bedre enn faktisk de gjør. Når det ikke skjer, mener han det er fordi sekretærene elsket jobben sin og gikk inn for den med liv og sjel. De høyt utdannede avskyr ofte de samme oppgavene, og tyr ofte til «venstrehåndsarbeid».
- Det ville lønt seg å ansette flere sekretærer, konkluderer Jurisoo.

Saken fortsetter under annonsen