dame_kvinne_job.jpg

Å være pen er ikke nok

Publisert: 7. desember 2010 kl 09.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Fra tid til annen kan man lese at det er de peneste menneskene som har de beste jobbene og de høyeste lønningene. For en kvinne er det å være pen imidlertid ikke bare positivt. Det er ikke nødvendigvis slik at det er lettere for pene mennesker å bli kalt inn til jobbintervju enn for andre med mer normalt utseende. Det antyder i alle fall foreløpige resultater fra en studie fra Ben-Gruion University i Israel som er omtalt hos forskning.no.

Ifølge studien måtte en attraktiv mann som la bilde ved CV-en når han søkte jobb i snitt svare på fem jobbannonser for å bli kalt inn til intervju. En mann med mer gjennomsnittlig utseende måtte til sammenligning sende av gårde CV-en sin 11 ganger. Mennene som ikke sendte med bilde, slet enda mer. Blant kvinnene var det imidlertid slik at det var CV-er uten bilder som hadde størst gjennomslagskraft.

I studien var mange av de som jobbet med rekruttering i bedrifter kvinner, og forsker Ze´ev Shtudiner med kolleger tror misunnelse rettet mot attraktive medsøstre kan være medvirkende årsak til at CV-er med bilde av vakre kvinner oftere ble forkastet. I rekrutteringsbyråer ble ikke vakre kvinner diskriminert på samme måte.

Her hjemme ble det debatt da tidligere hodejeger Elin Ørjasæter, nå kommentator i E24, for et par år tilbake store medieoppslag da hun skrev om kvinner og utseende i Lederboka. Ifølge Ørjasæter betød kvinnens utseende mer enn mannens ved rekruttering, men kvinnene burde ikke være for pene.

Ørjasæter skriver i boken at det ikke er uvanlig at menn kvier seg for ansette for pene jenter, fordi de føler seg dumme i andres øyne hvis de gjør det. Hun skriver også at rekrutteringsmiljøene er overraskende enige om hvor pen en kvinne skal være. På en skala fra en til ti, går rekrutteringsbransjen for en sjuer. Da er kvinnen litt over middels representativ, men ikke forstyrrende vakker.

Les også: 

Vær pen, men ikke for pen

Saken fortsetter under annonsen

Klærne avgjør

Klær skaper sjefer