hv_016__forsvar.jpg
Soldater fra hv-016 under en øvelse i Oslo.

120 forlater Heimevernet i protest

Publisert: 10. januar 2011 kl 08.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Soldatene mener spesialstyrken HV-016 legges ned i strid med politiske signaler, og uten at Forsvaret har vært i dialog med dem det gjelder.

– Vi kan ikke lenger stå og se på at forsvarsledelsen behandler sitt personell på den måten de har gjort i denne saken, sier Thomas Lund Nielsen, tidligere tillitsmann i HV-016 til NRK.

De skulle få fortsette sammen i Heimevernet selv om innsatsstyrken ble nedlagt, men nå har soldatene fått nok.

– Det er en kollektiv oppsigelse. 94 prosent av styrkene i Oslo, Stavanger og Bergen har nå sagt opp, sier Nielsen.

Avgjørelsen om å legge ned HV-016 ble tatt i september. Styrkens oppgave var blant annet å bekjempe terror i Norge, bistå politiet og løse andre, farlige oppdrag. Avdelingen hadde i høst rundt 200 soldater og offiserer fordelt på to tropper i Oslo, én i Stavanger, én i Bergen og én i Trondheim.

Heimevernets generalinspektør Kristin Lund sier på vegne av forsvarssjefen at det ikke lenger er behov for HV-016 i sin opprinnelige form, men hun innrømmer at dialogen med soldatene kunne ha vært bedre.

– Det kan hende at ikke all den informasjonen som burde ha tilfalt dem, har kommet til rett tid, sier Lund.

Saken fortsetter under annonsen

Frps forsvarspolitiske talsmann Morten Høglund er kritisk.

– Det er nok en ripe i lakken for forsvarsministeren, og dette kommer på toppen av flere vanskelige og dårlig håndterte saker om personalmessige forhold i Forsvaret, sier han. (©NTB)

Les også:

Krever forklaring om HV-nedleggelse