sjef_med_skylap.jpg
Komitèorganiseringen av stortinget gjør at politikerne blir en ansamling med veldig sneversynte sektorspesialister, mener Trond Nordby, professor i statsvitenskap ved UiO.

– Stortingspolitikere ser ikke helheten i politikken

Publisert: 5. juni 2013 kl 10.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Trond Nordby, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, har i forbindelse med neste års grunnlovsfeiring undersøkt hva komitésystemet på Stortinget har å si for norsk politikk, skriver Vårt Land.

Han presenterer nedslående funn: De folkevalgte er blitt detaljister. De mister grepet på styringen av landet.

– Helhetssynet, som ligger implisitt i stortingspolitikernes samfunnsansvar, drukner i detaljene, slår han fast.

Det er komitéorganiseringen som får skylden for dette. Alle medlemmer sitter nemlig i hver sin komité, med ansvar for alt fra forsvarspolitikk til kultur.

De plasserers stort sett i de komiteene som de allerede har spesielle forutsetninger for å sitte i. Og når de gjenvelges, fortsetter de i samme komité. Vi får dermed en ansamling veldig sneversynte sektorspesialister, sier Nordby til Vårt Land.

Konsekvensene er at representantene blir oppslukt av sin egen komité, og ser ikke skogen for bare trær. Når sakene skal behandles, blir debatten bare en repetisjon av komitémøtet. Selv grunnlovssaker blir avgjort før Kontroll- og konstitusjonskomiteen legger frem sin innstilling, hevder han til avisen.

Saken fortsetter under annonsen