stiglitz___worl.jpg
Josepth Stiglitz, nobelprisvinner i økonomi, er bekymret for hvordan multinasjonale selskaper innretter seg slik at de knapt betaler skatt.

– Skattefinter kan true økonomisk vekst

Publisert: 29. mai 2013 kl 09.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Han anbefaler at man begynner med dette i sitt eget hjemland, USA:

– Vi trenger investeringer i USA. Men det skjer fortsatt ikke, til tross for store stimulanser fra myndighetene. Det skyldes delvis det merkelige skattesystemet vi har i USA. Bedrifter trenger ikke å skatte av inntekter i utlandet, før de bringes hjem. De oppmuntrer bedriftene til å investere ute, istedenfor hjemme, sier han til Dagens Næringsliv.

Stiglitz er bekymret for multinasjonale selskaper, og hvordan disse innretter seg, slik at de knapt betaler skatt.

Han mener disse selskapene baserer seg på ideer og kunnskap som er skapt ved amerikanske eller europeiske universiteter, hvor kostnadene dekkes av skattebetalerne. Deretter flytter selskapene på papiret til Cayman Islands eller Irland, hvor de ikke trenger å skatte av den intellektuelle kapitalen de har opparbeidet seg.

– Det er fullstendig «unfair», urettferdig og nærmest uansvarlig, sier han til avisen.

Han etterlyser gjennomgripende reformer innen selskapsbeskatningen. Et globalt minsteskattenivå samt nulltoleranse for land som lar selskaper trikse med skatten, er blant forslagene hans, skriver Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen