104440_0722b14_.jpg
En strategi for kvinner som vil gjøre internasjonal karriere er å vise til den merverdi selskapet oppnår ved å satse på nettopp dem, sier Vibeke Horn i Vipe og Hanne Skogen i Innovasjon Norge.

Oppdater dere

Publisert: 12. juni 2007 kl 10.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Vipe har intervjuet 25 norske kvinner og menn med en internasjonal karriere fra små og mellomstore bedrifter, store selskaper og fra norsk utenrikstjeneste.

En erfaring

- Undersøkelsen viser at de kvinner som velger å arbeide som ledere i utlandet har stort utbytte av arbeidet og de erfaringene de gjør. De opplever at de tilføres en kompetanse de aldri ville ha fått om de ikke hadde reist ut - men at det fortsatt finnes betydelig forbedringspotensiale i forhold til at bedriftene legger til rette for at kvinner skal kunne fylle slike stillinger, som fortsatt domineres av menn, sier Horn.

- Norsk næringsliv vokser i utlandet. Det er viktig at bedriftene har en så stor pool som mulig å rekruttere ledere fra, det vil si at det finnes mange kvinner som både kan og vil være internasjonale ledere, men det kreves kanskje at det legges til rette for dette på en annen måte enn når det gjelder menn. Det er likevel viktig at kvinnene selv også viser handling, tar initiativ og sikter seg inn mot utenlandsposter, sier Skogen.

En kultur

- Undersøkelsen viser blant annet at bedriftsledelsen bør begynne å gå på talentjakt utenfor alfarvei - det vil si å bli bevisste på å ta i betraktning og verdsette og rekruttere også de som ikke likner dem selv. En måte å få dette til er å skape en resultatkultur som både er mer retteferdig og mer inkluderende for både selskap og ansatte - og ikke minst mer motiverende for smarte hoder - enn den egalitære, men diffuse, kulturen som er typisk for norsk arbeidsliv, mener hun.

- Et tredje punkt er at bedriftsledelsen verdsetter den internasjonale erfaringen og ekspertisen gjennom å diskutere langtidsplanene for kvinnene som skal reise ut. Kvinner og menn har nemlig ulike karriereløp, spesielt i forhold til å få barn. For å få flere kvinner som internasjonale ledere, må bedriftene signalisere at de har rom for ulike hastigheter på karriereløpene, understreker Horn.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er kun et utdrag av artikkelen som var trykket i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nummer 22. For å kjøpe denne utgaven, gå til www.buyandread.com

Les også Åtte av ti er menn og - Tenk utradisjonelt.