jarle_moen.jpg
Jarle Moen i Quality Hotel Expo.

– Med-arbeiderne må kunne bevege seg fritt

Publisert: 15. februar 2013 kl 14.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Det nye hotellet i Nordic Choice Hotels, Quality Hotel Expo, har nettopp vunnet kjedens gjeveste pris. Det er andre gangen hotellets direktør vinner samme pris, sist var det for et annet hotell i den Stordalen-eide gruppen, Quality Hotel 33. Årets konkurranse var veldig tøff ettersom Choice-kjeden utvidet sin portefølje med ytterligere seks prosjekter og hoteller i 2012.

– Du er prisbelønnet to ganger, først for å opparbeide et hotell i et veikryss på Økern, nå for å ha startet et hotell langs motorveien på et sted hvor det engang var en flyplass. Er det ikke en fordel å plassere hoteller der folk ferdes?

– Det drives populære hoteller både på Finnmarksvidda og i Afrikas dype jungler. Ryktet om et godt hotell sprer seg heldigvis fort. Og ryktet vårt er det våre ansatte som er den beste garantien for. Jeg vil trekke frem kultur som den viktigste ingrediensen. «Culture eats strategy for breakfast», sier man gjerne, jeg er hjertens enig. Kulturen blant de ansatte som er åtti prosent av nøkkelen til suksess for et nytt hotell, mens hotellets beliggenhet og hvordan det ser ut bare utgjør tjue prosent. Energi, mot og begeistring gjennomsyrer alt de ansatte gjør, og verdiene gir de ansatte inspirasjon til å yte det lille ekstra for gjestene våre. 

– Hvordan preger du som leder bedriftskuturen?

– Ved å være mye til stede der de ansatte er, jeg er ikke eksklusiv, alle kan komme til meg. Selvsagt er det vanlig, hos oss som hos andre, at ansatte først går til nærmeste leder, men min dør er ikke låst og man må ikke booke tid for å snakke med meg. Jeg tror jeg kan si at jeg er en god lytter.

– Jeg pleier å si at det er en grunn for at man har fått to ører og en munn, nettopp fordi vi bør være flinkere til å lytte mer og snakke mindre. I vår hverdag er det mye som skjer hele tiden og denne såkalte tidsklemma har en tendens til å gjøre at man ikke er tilstede i hverdagen. Nøkkelen til å være en flink lytter handler om å ta seg tid og være nysgjerrig på andre mennesker. Det verste som finnes er mennesker som later som de er tilstede under en samtale, men egentlig befinner seg et helt annet sted i tankene. Dette kan jo være en utfordring for noen hver, også for meg. Når mine ansatte kommer til meg for en prat, ønsker jeg å gi dem full oppmerksomhet. Det er bedre å spørre om å ta praten senere enn å late som man lytter. 

Film på all vegger

Saken fortsetter under annonsen

Juryen begrunnet prisen med at Quality Hotel Expo scorer høyt på økonomiske resultater, innovative løsninger og spesielt kundetilfredshet.

Idet vi tar det i øyesyn i snølandskapet på Fornebu ser det faktisk ganske øde ut. Det er noen få dresskledde menn og draktkledde kvinner ved noen langbord rett utenfor en filial av Wayne’s Coffee ute i den svære hall-lignende vestibylen, som hotellet deler med Aker Solutions. Men ellers sporer vi ingen travelhet. Vi er alene i resepsjonen og alene når vi skjenker oss litt kaffe fra kaffeautomaten beregnet på konferansegjester, som er skjult bak en «tropisk» grønn vegg av planter av den typen som er blitt så populær i store hoteller og bedrifter verden over. 

Moen bedyrer allikevel at er full fart og har vært det nærmest fra dag én – de åpnet i 10. mars i fjor etter en lang og grundig planleggingsperiode.

– Til tross for fokus på god selskapskultur, så må dere vel ha en strategi også?

– Vi er et konferansehotell, kundene våre kan deles inn i tre hovedgrupper- konferanser, forretningsreisende, og om sommeren feiregjester, vi har flott strand like her nede – men hovedvekten ligger på konferanser. Men vi er mer en et vanlig konferansehotell, vi kaller oss en «idéfabrikk». Vi har en type fasiliteter som andre hoteller ikke har. Noen av dem er utarbeidet samme med «Stig og Stein». Menneskene som besøker hotellet skal arbeide sammen, lære og utvikle seg. Hotellet skal huskes fordi det er her de gode ideene blir født. Vi har for eksempel et konferanserom hvor alle veggene er som filmlerreter, hvor vi kan vise alt som konferansen ønsker seg – og slik inspirere til de dristige og mer uventede ideene, sier han og viser frem rommet. Det vil si, vi titter inn gjennom en glassvegg til et rom med en pågående konferanse – og ganske riktig, bokstaver og bilder flimrer så vidt vi kan se over alle vegger. 

– Vi har ikke hatt en eneste gjest som har klaget til hovedkontoret. Det betyr selvfølgelig ikke at alt har vært problemfritt, men vi har håndtert alle utfordringer på hotellet underveis, og sammen har vi løst dem. Det er jeg veldig stolt av! Fornøyde kunder er noe vi har skapt sammen, og derfor er prisen de ansattes pris, sier Moen begeistret.

Forbilder og motbilder

Saken fortsetter under annonsen

Begeistring er en grunntone ved Moens fremtoning og ved hvordan han omtaler både seg selv og de ansatte. Men intet beger uten en malurt, og går man ham nærmere på klingen viser det seg at det finnes et motbilde til den atmosfæren han arbeider så hardt for å skape.

En av veiene frem til å bli en god leder er å imitere andre gode ledere man selv har hatt, en annen og beslektet metode er å unngå å gjøre andre lederes feil. For Moen befinner Petter Stordalen seg i den første gruppen – han snakker entusiastisk om Stordalens evne til å vise anerkjennelse og til å «se» andre. Og enkelte, ikke navngitt tidligere ledere, befinner seg i den andre gruppen.

– Jeg er en privilegert mann som har fått jobbe med mange dyktige ledere opp gjennom årene. Men jeg har også har jobbet i arbeidskulturer som var sterkt preget av hierarki og hvor dørene til ledelsen var lukket. For en del år tilbake ble jeg ansatt i en bedrift for å jobbe med en omstrukturering. De ansatte snakket mer om hverandre enn med hverandre. Det ga vanskelige arbeidssituasjoner som tæret på motivasjonen og engasjementet, og kollegaer som jobbet mot hverandre.

Jeg følte meg etter hvert helt spist opp av den dårlige kulturen. Vendepunktet kom da jeg forsto at jeg ikke kunne jobbe på en arbeidsplass hvor menneskene jeg jobbet med jobbet mot meg. Jeg ville jobbe i en arbeidskultur hvor kollegaer spiller hverandre gode og ikke bryter hverandre ned. Når jeg ser tilbake ville jeg ikke vært erfaringen foruten fordi den har bidratt til at jeg har blitt tryggere, sterkere og den jeg i dag er. 

– Du er selv relativt ung, 44, og du har fem personer i ledergruppen din under 30. Er du spesielt opptatt av å bygge opp unge ledere?

Jeg har stor tro på unge menneskers evne til å mestre. Jeg stoler på magefølelsen og satser på de som har et sug etter å lykkes. Hos oss er det lov til å være god. De som er bedre en meg på et område er de jeg leter etter, ledergruppa må utfylle hverandre. 

– Når jeg ansetter mange unge mennesker som får lederansvar tidlig, er det fordi jeg er opptatt av å se talentet i hvert menneske mer enn å fokusere hvor gamle de er og hvilken utdanning han har, sier han og forteller så – litt motvillig – noe om sin barndom og ungdom. Unge Jarle vokste opp på Høyenhall, nedenfor Ekebergåsen i Oslo. Han var enebarn, faren var selvstendig næringsdrivende og moren jobbet i bank.

Saken fortsetter under annonsen

Alle kan bli helter

– Foreldrene mine ga meg en styrke ved å gi meg mye ansvar ved en tidlig alder. Det preger måten jeg leder i dag. Den selvstendigheten jeg selv fikk viderefører jeg nok til mine medarbeidere. Jeg liker å gi menneskene rundt meg mye ansvar, og la dem ta egne selvstendige valg og kjenne på friheten. Jeg er god på å skape helter i hverdagen. Hver måned kårer vi månedens ansatte, og alle som er fast ansatt, også på deltid, er med. Unntatt avdelingslederne. Alle kan være helter på sin plass. 

Mine medarbeidere skal kunne bevege seg fritt og føle at de tar sine egne valg. De skal ikke grue seg til å gå på jobb og føle seg bastet og bundet på armer og bein slik jeg gjorde en gang.

– Når du ikke jobber?

– Si det! Når man åpner et hotell er det mye tanker og visjoner i hodet, ofte 24 timer i døgnet. Selvsagt også hardt arbeid. Men jeg sørger for å få trent mye i hverdagen, og finner ro langs sjøen på hytta i Drøbak, sier Moen og er ellers sparsom med personlige kommentarer.

– Jeg anser meg om utadvendt. Jeg snakker med mine ansatte hele dagen og jeg liker å snakke i store forsamlinger, men jeg liker ikke så veldig godt å snakke om meg selv. Jeg har noen barrierer som dukker opp når jeg skal være veldig personlig, innrømmer han. 

– Er du glad i dine ansatte, eller synes du det er et naivt og uprofesjonelt spørsmål og er opptatt av at man ikke å involvere seg for mye for da blir man utbrent?

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig glad i mine ansatte! De er en god grunn til å glede seg til å gå på jobb. Når man setter pris på sine ansatte, blir hverdagen mye hyggeligere. Den dagen jeg blir utslitt av å engasjere meg for mine ansatte bør jeg finne på noe annet. • 

- - - - - - - - - - 

Mini-CV

Jarle Moen (44)

Sivilstand: Gift med Tore

Stilling: Direktør på Quality Hotel Expo i Nordic Choice Hotels på Fornebu

Aktuell: Vant nylig kjedens pris for «New Hotel of the Year»

Saken fortsetter under annonsen

Omsetning: Over nitti millioner kroner de første ti månedene

Ansatte: 150 fordelt på ca. 100 stillinger, 23 nasjonaliteter