Makt er en «license to kill»
- Faren med å være leder er at man kan bli gal. Det er den mørke siden av makt, sier rektor Bernard Ramanantsoa til Ukeavisen Ledelse.
Han er sjef for en av verdens fremste handelshøyskoler, HEC Paris. Eliteskolen ble kåret til Europas beste lederutdanning for 2006 av den prestisjefylte rangeringen til The New York Times.
- Makt er en «license to kill. Er man en toppsjef for et stort selskap, sitter man med folks skjebner i hendene, sier ledereksperten, som bruker begreper som «overlevelse» og «drepe» når han skal illustrere hva disse sjefene har makt til å gjøre med sin omverden.
- Derfor, hvis du ikke kan lede deg selv, kan du ikke lede andre. Da kan du bli livsfarlig, sier Ramanantsoa.
- Ta toppsjefene i Google. De har en sånn makt, at hvis den ikke mestres, er det farlig, sier den franske rektoren og viser til hvordan de valgte å la den kinesiske regjeringen få sensurere internettsider i Google-søk.
- Google aksepterte, og det ble mer enn en forretningsavgjørelse. Det var en svært viktig politisk beslutning.
Følg makten
Det vanskeligste for en leder er at han må forholde seg til selvmotsigelser, sier ledereksperten. Du må ofte be de du leder gjøre risikable ting for deg.
- Tenk da at store ledere gjerne tar avgjørelser bare på magefølelse eller hva de liker og ikke liker, skyter han inn.
- På samme tid må du forstå hva du gjør, det blir avgjørende å være selvbevisst på at du må være en «killer» - men det er farlig over lengre tid å være kynisk. Du må være bevisst når du «dreper» - men kan ikke la denne vissheten paralysere deg.
Han mener den beste treningen for lederspirer er å følge tett på en toppleder, så de kan observere atmosfæren og få overført psykologien og triksene.
En leder må fange de ulike stemningene og følelsene - maktspill og koalisjoner i organisasjonen, og må instinktivt forstå som foregår, forteller elitesjefen, som utdanner toppledere til verdens fremste selskaper.
Det er lurt å være trainee i to-tre år og nærmeste medspiller til toppsjefen, og diskutere med ham hvordan de tenker og hvorfor de oppfører seg som de gjør, råder han.
- Talemåten til en toppsjef representerer en argumentasjonsteknikk. Omgivelsene er ofte komplekse, og mange kan kanskje lide av avgjørelsene dine. Da mener jeg ikke at dialogen din skal handle om å lyve, men du må være kunstner i å overbevise.
Les hele saken i Ukeavisen Ledelse nummer 33 2007