bente_mikkelsen.jpg

– Lederen bør være i front

Publisert: 10. januar 2012 kl 09.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Etter massiv kritikk har Bente Mikkelsen, leder i Helse Sør-Øst, valgt å trekke seg fra et fem måneders langt kurs hun hadde planlagt å delta på ved Nato Defense College i Roma. Hadde Mikkelsen reist, hadde hun blitt borte fra jobben som toppleder i en periode hvor flere av sykehusene i hennes region strever med tunge omstillingsprosesser.

Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, har undervist ved det mye omtalte Roma-kurset og lister i en kronikk i Dagens Næringsliv opp flere gode grunner til at Mikkelsen ikke burde dra.

Pengebruken er én grunn. Matlary viser også til at dette er et kurs i sikkerhetspolitikk som er lite egnet til å gi kunnskap som kan benyttes i helsesektoren. Man lærer imidlertid litt om militære ledelse, og det her ironien kommer inn, mener professoren.

Kardinalpunktet i all militær ledelse er å bli hos de undergitte i farens stund, å lede fra front, å ta samme risiko som dem man er betrodd å lede. Å forlate de undergitte i kampens hete er uttilgivelig i all militær ledelse, skriver Matlary.

Professoren mener at den vektigste kritikken mot Roma-kurset altså ikke er manglende relevans for helsesektoren/generell ledelse eller misunnelse, men at lederen forlater skueplassen mens det er krise og kamp.

Les også Til Roma i krisens tid | Carl I. Hagen krever at Mikkelsen går av

Saken fortsetter under annonsen