138297847_0733b.jpg

Ledere elsker makt

Publisert: 21. september 2007 kl 13.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
-Mange ledere er redde for å snakke om makt. Men det er viktig å erkjenne det: ledere elsker makt, sier Bernard Ramanantsoa. Selv regjerer han som øverste sjef for en av verdens fremste handelshøyskoler, HEC Paris. Eliteskolen ble kåret til Europas beste lederutdanning for 2006 av den prestisjefylte rangeringen til The New York Times.

Rektoren forteller at sjefer bør innrømme sin «maktofile» legning først som sist:

- Ledere må være i stand til å røre andre med makt. Det krever selvbevissthet å håndtere den, for med den avgjør du skjebnen til andre, sier han til Ukeavisen Ledelse.

Han er barnebarn av den tidligere presidenten av Madagaskar, Gabriel Ramanantsoa. Han har dobbel doktorgrad, både i sosiologi og filosofihistorie. Og han har Frankrikes øverste utmerkelse å pynte seg med, som ridder av «The Légion d'honneur.»

Nå sitter æresridderen på sitt luksushotell i Milano og setter sølvgaffelen i smørbrødet. Klokken er syv om morgenen. Om en time skal han lekse opp for globale næringslivstopper og akademikerfiff om hvordan man utdanner fremtidens ledere. På konferansen «Tomorrow's leaders» fylles setene opp av Harvard-professorer, IBM-sjefer og italienske menn i dress med speilblanke sko.

- Trangen til makt er en drift, som trangen til kjærlighet. Ledere er mennesker som nyter makt - makten av innflytelse. Makt er forførende. Men du kan bli gal om du ikke er selvbevisst på den.

Ramanantsoa tar linservietten vekk fra fanget- uten en flekk. En «lakei» med flosshatt og pingvinfrakk venter med åpen bildør, i enden av en rød løper.

Saken fortsetter under annonsen

At makt er deilig kan i hvertfall kjennes på omgivelsene.

Les hele saken i Ukeavisen Ledelse nummer 33, 2007.