Kall meg Ingrid!
-Ja, jeg innrømmer gjerne at jeg liker å være kvinne, vise det og kle meg pent. Sånn sett er jeg nok litt jålete men ellers vil jeg ikke si at denne jenta er særlig høy på pæra. Bena mine er, håper jeg, like godt plantet både på gulvet her i Telenor på Fornebu som i mer ulendt terreng i skog og mark, sier hun.
Vi møter henne i resepsjonen hvor hun selv tar imot. Lett trippende oppover trappene finner hun fram til et møterom. Jenta har stor fart i kroppen og er åpenbart vant til varierende terreng.
Fra revisjon til teknologi
Det hersker ingen tvil om at hun både er kvinnelig og kler seg pent, men hun er øyensynlig også i stand til å lede over 900 høyt kvalifiserte og skolerte medarbeidere i divisjonen som har ansvaret for utbygging, leveranse og drift av Telenors fast- og mobilnett i Norge.
Ingrid Lorange har lang erfaring både i lederrollen og i Telenorsystemet. Hun startet hos teknologi- og produksjonsgiganten i 1995, etter en tid som revisor.
- Det kan nok virke som et stort sprang, men etter at jeg var ferdig med økonomistudiet mitt ville jeg gjerne selv se nærmere på hva næringslivet egentlig var. Gjennom jobben i et revisjonsselskap fikk jeg solid innsikt i mange typer bedrifter fra forskjellige bransjer. Jeg kommer jo fra en familie hvor det er mange ingeniører som har jobbet i store norske bedrifter og jeg hadde stort sett bare kjennskap til disse. Men jeg ble jo økonom og følte at jeg ville ha en bredere plattform før jeg valgte min karrierevei, sier hun, og spør plutselig:
- Vet du forresten hva ingeniørers definisjon på en økonom er?
- Nei?
- Jo, det er en person som er «Fit for everything, but good for nothing!» Nei, uff da, jeg bare tuller. En økonom er vel som poteten - kan brukes til litt av hvert.
Humør i fokus
- Som du skjønner så er humør en svært viktig egenskap for meg, også i lederrollen. Jeg er overbevist om at vi er nødt til å både ha og ikke minst tillate humør på arbeidsplassen, og i livet ellers også, ellers blir det trist. Selv skiller jeg faktisk på humor og humør. Mange snakker om humor på arbeidsplassen og hvor viktig det er - noe som sikkert også er riktig i mange tilfeller. Jeg som person er ingen vitseforteller, men jeg vil gjerne være en eksponent for godt humør overfor mine omgivelser her i Telenor. Humør er en viktig ingrediens i et godt arbeidsmiljø, og jeg opplever at vi heldigvis har mye av det her i Telenor.
- Galgenhumor da?
- Ja, bevares. Den kan være viktig - til sin tid. Jeg kan forresten fortelle et eksempel på akkurat det. For en tid tilbake besøkte jeg en avdeling som hadde kommet langt på etterskudd i sin produksjon. Da jeg kom fortalte de at de dagen før hadde spist kake og kost seg sammen. Jeg spurte dem hva de hadde feiret. Bak dem lå bunker på bunker med ugjort arbeid, eller såkalt «backlog».
- «Vi feiret at vi aldri har hatt så stor bunke med ugjorte oppgaver og at vi nå skal brette opp armene og stå på til vi får bort denne backloggen slik at vi igjen kan puste ut og ta i mot kundene på best mulig måte. Er ikke det noe å feire?», var svaret jeg fikk. Det hører med til historien at de nådde målet sitt på rekordtid. Den kakebiten var faktisk svært velfortjent, medgir Lorange.
Inspirasjon og motivasjon
Hun leder i dag en omfattende teknologi- og kompetansedivisjon som er fysisk plassert flere steder i Norge i tillegg til hovedkontoret på Fornebu.
- Å være leder for og en del av en produksjonsbedrift er som å være midt inne i hjertet på noe. Det vi gjør, alle sammen, bidrar til om hjertet banker slik det skal eller ikke. Heldigvis har jeg så mange engasjerte og ikke minst motiverte medarbeidere som bidrar til hvert «hjerteslag». Faktisk blir jeg skikkelig imponert når jeg ser hva folkene rundt meg virkelig kan få til, selv det som kan virke som umulig i første omgang.
Å lede mennesker har flere aspekter og dimensjoner og det må lederen ta hensyn til, mener Lorange.
- For det første må lederen forstå virksomheten og kulturen for å kunne sette realistiske mål som betyr noe for medarbeiderne. Uten det får du ingen forankring hos den enkelte. For det andre må lederen legge forholdene til rette for at medarbeiderne skal kunne nå målene som er satt.
Klare lederoppgaver
Noen av de viktigste lederoppgavene hun har, mener hun selv, er å legge forholdene til rette og inspirere og motivere medarbeiderne til å gjøre sitt aller beste.
- Vi er en teknologi- og produksjonsbedrift som setter service i høysetet. For oss betyr kunden alt og det må alle ansatte også være bevisste på. Derfor må jeg også ha ansvaret for tilrettelegging av mange ting.Med andre ord må jeg sørge for at ting kan virkeliggjøres slik at det ikke bare blir fine ord og prat.
- Akkurat det siste gjelder også for at det avsettes nok tid til kompetansepåfyll. Telenor er konstant i utvikling og derfor må ny kompetanse fylles på hele tiden, men det må settes av tid til dette innenfor arbeidstiden. Det er også mitt ansvar. Når jeg sier det, må jeg også samtidig få si at jeg er mektig imponert når jeg ser hva folk klarer å ta inn av læring, også på egen hånd. Det er bare helt fantastisk, uttaler en tydelig meget entusiastisk divisjonsdirektør.
Bare Ingrid
- Jeg ønsker å fremstå som en uformell og synlig leder som er på fornavn med alle. Jeg vil være Ingrid - for alle. Sånn er jeg bare. Det mest spennende med å inneha en lederposisjon er å jobbe med mennesker og se resultatene av den innsatsen du gjør for å inspirere og motivere andre samt selvfølgelig også se at en kan oppnå gode resultater sammen - og jeg mener virkelig sammen. Alene er jeg liten og ganske ubetydelig, mener Ingrid Lorange.
- Jeg liker godt å farte rundt å besøke og se hvordan medarbeiderne våre har det. Her i huset har vi små kaffestasjoner hvor det er greit å slå av en liten uhøytidelig prat.
Hun mener at en viktig egenskap hos en leder er å tørre å gi av deg selv og ikke ta seg selv for høytidelig selv om en er leder i en stor bedrift og har ansvar for mange ansatte. Samtidig innrømmer hun at hun hittil ikke har vært så synlig som hun selv ønsker i sin nye jobb, noe hun begrunner med at hun overtok divisjonen så sent som i desember i fjor samt at Telenor har gjennomgått en omfattende omstruktureringsprosess i alle divisjoner.
- Den har krevd veldig mye fokus og ressurser, også av meg. Men nå er jeg klar for nå er det bare en vei vi skal gå - rett fram!
Struktur
- En viktig lederoppgave er å skape struktur på driften slik at alle forstår hva vi skal gjøre og hvorfor. Medarbeiderne skal ha det godt på jobben og vi skal ha godt humør. Jeg er en veldig optimistisk type og det preger meg nok også, i hvert fall etter hva jeg har hørt. Erfaringen min i Telenor tilsier at vi kan få til nesten hva det skal være bare vi jobber sammen og har riktig fokus og tro på det vi gjør. Dette lever jeg etter ellers også. Ta et enkelt eksempel. Hva skal jeg si til sønnen min på ti år, Finn, når han sliter med noe? At han får gjøre noe annet isteden? Nei, at han får det til dersom han prøver hardt nok og lenge nok, med mindre han vil fly da…
- Vi snakker så mye om plattformer i teknologi- og produksjonsbedrifter. Vi har IT-plattformer, teknologiske plattformer, produktplattformer osv. osv. Plattformer er et virkemiddel eller verktøy, en forankring og et ståsted, men den kan ikke gjøre mye bare som plattform i seg selv. Det er hva vi bruker den til som er viktig. Vi må unngå at det bare blir fine ord eller «pynt» eller som jeg pleier å si: «En plattform er noe du har igjen når toget har gått»
Brobygger
Lorange forteller at Telenor er en stor og kompleks bedrift. Derfor mener hun at det er viktig å skape gode samarbeidsformer også mellom avdelinger og divisjoner, ikke bare internt i ens eget ansvarsområde.
- Å bygge broer er en viktig lederoppgave. Det er også det å skape respekt for hverandre som mennesker og kollegaer, for arbeidsoppgaver og ansvarsområder uansett hvor en befinner seg i organisasjonen. Telenor blir aldri sterkere enn det svakeste leddet. Derfor må også dette være sterkt. Vi må gjøre hverandre gode - ikke bare i ord men i praksis. Det er lov å glede seg over at andre har suksess. Gjør du det vil andre helt sikkert både hjelpe deg til suksess og glede seg sammen med deg når du får det, mener Lorange.
Svelge kameler
- Min erfaring er at skal en være leder i en større bedrift over lengre tid, så må en akseptere at en innimellom må kunne svelge noen kameler. Du kan ikke alltid få aksept for alt du har lyst til å gjøre, slik er det bare. Men samtidig så pleier jeg å tilføye: «Men kanskje du kan du unngå å svelge dem mothårs». Skjønner du hva jeg mener? Det er sjelden det bare er spørsmål om enten - eller.
- Selvfølgelig bruker jeg mye tid på jobb og det tøffeste har nok vært, også for meg, å kombinere jobb og privatliv. Telenor endrer seg hele tiden og nye utfordringer står i kø. I tillegg har jeg en mann som også er svært aktiv i og med at han leder et konsulentselskap i oljebransjen. Jeg jobber nok etter prinsippet «det blir mindre neste uke», ler hun.
- Men da jeg sa ja til stillingen som divisjonsdirektør, satte jeg samtidig som et klart krav at jeg også skulle ha tid til privatlivet mitt.
- Og?
- Jo, det var helt greit, det. Min leder syntes det både var en fin og klargjørende presisering, han.
- Telenor er jo fortsatt mest kjent for telefoni og telefonen er jo som kjent et omdiskutert tema. Det er en balansegang: når skal telefonen benyttes. Vi blir jo stadig påminnet å slå av mobilen i mange sammenhenger, noe som også er riktig. Men en gang, under et møte hvor vi var i en ivrig diskusjon, ringte plutselig en mobiltelefon et sted i lokalet. Først så alle på hverandre og ingen ville umiddelbart vedkjenne seg at det var sin telefon - som vanlig. Da brøt min daværende leder rolig av med kommentaren: «Bare ta den telefonen du, for det er det vi lever av her i Telenor». Humør er viktig, avslutter Ingrid Riddervold Lorange.