hoberg_crop.jpg
Svein-Egil Hoberg, styreleder i Nima.

– Innkjøpsansvarlige for langt unna ledelsen

Publisert: 17. oktober 2012 kl 09.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima) har spurt medlemmene sine om innkjøpsfunksjonen og kompetanse knyttet til anskaffelser er ansett som en strategisk viktig ledelsesfunksjon.

Nærmere syv av ti svarer at så er tilfelle i virksomheten de jobber i.

Liv og lære

– Dette viser at effektiv håndtering av innkjøp er essensielt for driften i mange norske virksomheter, og et av de viktigste strategiske verktøyene man har for økonomisk solid drift, mener Svein-Egil Hoberg, styreleder i Nima.

Han konstaterer imidlertid at det er et stykke mellom liv og lære.

For langt unna ledelsen

– Selv om innkjøp defineres som kritisk kompetanse i bedriftene ser vi alt for ofte at de som er ansvarlige for innkjøp plasseres for perifert i organisasjonen i forhold til ledelsen. En organisering det hvert år tapes store summer på, hevder Hoberg i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

Lavere status i det offentlige

Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima) organiserer 2070 innkjøps- og logistikkledere i Norge.

Tallene fra Nimas undersøkelse peker i retning av at innkjøp har lavere status som strategisk ledelsesverktøy i det offentlige. Blant de offentlige respondentene er det 10 prosent færre som mener dette enn sammenlignet med alle hele utvalget.

Reduserte kostnader

Ifølge Nima kan bedrifter og organisasjoner som jobber systematisk med innkjøp på sikt redusere kostnadene sine med opp mot 10 til 15 prosent.