104597_0723b14_.jpg
Den nye generasjonen kvinner vil ha oppgaver som stimulerer dem til å få ny energi. Det er hestejentene som har blitt voksne, sier forskeren Nina Amble ved AFI.

Hestejentene har blitt voksne

Publisert: 15. juni 2007 kl 10.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Amble har i vår foretatt en undersøkelse blant de kvinnene som nå har gjennomført lederutviklingsprogrammet Female Future, samt en del av deres ledere.

Komfortsonen

64 kvinner i det Female Future-programmet som avsluttes i sommer, samt 14 ledere i programmet, svarte på henvendelen fra henne. Et element var å finne hva som kreves av kvinner som går inn i en lederposisjon. Der gjelder kvinnene selv, av bedriften, av partneren, av familiesituasjonen og av normene i samfunnet.

- Kvinnenes svar var forbausende samstemte. Det som skaper et liv i balanse mellom disse elementene er først og fremst jevnlig mestring av arbeid og fritid - og mestring er ikke en tilstand i en «komfortsone», men et «kick». Det skapes gjennom lyst og pågangsmot, gjennom tilpassede utfordringer, opplevelser og tilbakemeldinger. Og svarene viser at mestring gir arbeidslyst og arbeidskapasitet, sier Amble

Oppnå resultat

- Med mestring menes at kvinnene kan handle aktivt i en situasjon, prege og styre den i ønsket retning. Dessuten prege arbeidslivet i en posisitiv retning og oppnå langsiktig effekt. Samtidig vil kvinnene lære og utvikle seg gjennom disse mestringserfaringene. Det som skaper ubalanse, er at det er langt mellom «kick»-ene, at de har for krevende oppgaver, blir oversett eller er klare for nye utfordringer - men får dem ikke. Hver tredje kvinne i Female Future-programmet denne sesongen har stort sett bare mestringsopplevelser i fritiden. Og så er det tidsklemmen, uansett hvor mye av den kvinnene selv har lagt opp til at den skal utgjøre: 95 prosent har dårlig samvittighet. 95 prosent har arbeidsoppgaver de vil bli kvitt, hvorav 60 prosent av disse er jobbrelaterte, påpeker hun.

Dette er kun et utdrag av artikkelen som var trykket i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nummer 23. For å kjøpe denne utgaven, gå til www.buyandread.com

Saken fortsetter under annonsen